12 Kasım’ınyıldönümü dolayısıyla Düzce’ye gelen İstanbul Milletvekili Haluk Eğidoğan , yaşanan depremlerden sonra hala toparlanamayan bir Kocaeli, bir Sakarya ve Düzce kaldığını söyleyerek hasar tespit konusunda ciddi sıkıntıların olduğunu dile getirdi.
Eğidoğan “ Bu iki deprem Gayri Sayfi Milli Hasılanın en yüksek olduğu, yetişmiş insan gücünün en yoğun olduğu Kocaeli, Düzce, Sakarya ve Bolu civarında insan kaybına ve ekonomik kayba neden oldu. Gayri Sayfi Milli Hasılanın %10’u kayboldu.12 sene sonra görüyoruz ki hasar tespit çalışmalarında ciddi sıkıntılar var. Van’da yaşanan deprem de bunun bir göstergesi.” Dedi.
Eğidoğan sözlerine Düzce’de 12 yıldan bu yana hala tamamlanamayan sorunları anlatarak devam etti.Eğidoğan “Depremde yıkılan devlet hastanesine yerine yenisi yapılmamıştır. Sadece temeli atılmış ve inşaatı durdurulmuştur vaziyettedir. Depremden kalan enkazlarına bazıları ara sokaklarda durmaktadır. Ayrıca 6 katlı binaların bir kısmı boş bir kısmında ise oturanlar olmasına rağmen olası bir depremde yıkılacak vaziyettedir. Bu binaların ya güçlendirilmesi gerekiyor ya da kat alınması gerekiyor. Otoban bağlantı yolu ve OSB yolu yok. Şehirler arası yeterli terminal yok. Yığılca yolu yol işlemleri çok ağırdan alınıyor. Kaynaşlı ve Gümüşova arasındaki kavşaklar birçok kazaya neden oluyor. Depremden sonra bölgeden ayrılan öğretmenlerin yerine yeterli kadro atanamadığından eğitimde Türkiye sıralamasında iyi değil.”şeklinde konuştu
Bir an önce harekete geçilmeli
CHP İl  Başkanı Basri Karslıoğlu ise, depremin 12. Yılında hasarlı binalara dikkat çekerek bir an önce harekete geçilmesi gerektiğini ifade etti. Karslıoğlu ayrıca bir türlü yapılmayan üniversite yol sorununa da değindi.
Karslıoğlu, “1999 yılında hasar görmüş binaların güçlendirme olsa bile tekrar kontrol edilmesi gerektiğine inanıyorum. 2 kilometrelik bir üniversite sorumuz var. Üniversitemizin yeri 1995 yılında belli oldu. Ancak 16 senedir maalesef 2 km. yolu yapamadık. Öğrencilerimiz bu konuda çok büyük sıkıntı çekiyorlar. Herkes topu başkasına atmaya devam ediyor. Bu Bizim milletvekillerimizin beceriksizliğinden kaynaklanıyor. Milletvekillerimiz bu konuyu Ankara’da dile getirirlerse devlet 2 km yolu yapamayacak kadar aciz değil.” diye konuştu.

Haber; S. KAŞKIR