CHP Silifke Belediye Başkanı Mustafa Turgut, CHP’nin Düzce’de yürüttüğü hayır kampanyasına ilişkin çalışmalarına destek olmak için Düzce’ye geldi. Turgut, partide CHP İl Başkanı Zekeriya Tozan ile basın açıklaması yaptı.

Referanduma az bir zaman kala Türkiye’de ilginç gelişmelerin olduğunu söyleyen CHP İl Başkanı Zekeriya Tozan, Barzani’nin Atatürk Havaliman’na indiği sırada Bölgesel Kürt Yönetimi’nin bayrağının göndere çekilmesine tepki gösterdi.

’Birlik İnisiyatifi’ adı altında yaptığı toplantıda oyunun rengini belli etti
Tozan, “Atatürk Havalimanı’nda Barzani’nin bölgesel yönetiminin bayrağını benim bayrağımın yanına çekip askerime selam durdurdular. Benim içim acıdı. ‘Olaylar nereye gidecek’ diye izledik. Bir baktık Barzani Mardin’de bir toplantı yaptırdı. “Birlik İnisiyatifi” adı altında ve oyunun rengini belli etti. Referandumda evet diyeceğini belli etti. Barzani Aşireti ile beraber Türkiye’nin doğusundaki aşiretleri etkileyip halkı evet vermeye davet etti.” dedi.

Barzani’yle ilgili elindeki haberlerin fotoğraflarını gösteren Tozan milliyetçilere de duyarlı olmaları konusunda seslendi.

Türkiye çok tehlikeli bir noktaya gidiyor
Barzani’nin Türkiye’nin doğusundaki Kürt aşiretlerini ‘Evet’ demeye davet etmek için geldiğini savunan Tozan konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Dün akşam Barzani bir açıklama yaptı. ‘Bağımsızlık için referanduma gidiyoruz’ dedi. Ben akşam haberi CNN’de izledim ama bugün medyaya düşürülüyor. Devletin havuz medyasında bu haberler yok. Bu anayasa çalışmalarıyla birlikte Türkiye çok tehlikeli bir noktaya gidiyor."

Bu ülkeyi beraber kurduk ayrıştırmayalım
Referandumdan evet çıkması halinde neler olabileceğine dair öngörüsünü aktaran Tozan şu iddialarda bulundu:
“Eğer bu referandumdan evet çıkarsa ileride gelecek olan bu başkan bir akşam kararnameye yazacak, Türkiye’nin şu bölgesini federasyon, şu bölgede bölgesel bir yönetim kurdum veya şu bölgeyi eyalet yaptım diyecek resmi gazetede de yayınlayacak ve Türkiye’nin o bölgesinin muhtemelen bir bölünme süreci başlayacak. Böyle bir durumdan ciddi şekilde endişe duyuyoruz. Bugün Barzani’nin yaptığını eğer Türkiye’de eyalet olursa, o bölge referanduma gidip 50+1 çıkardığında bütün dünya onu devlet olarak tanıyacak. Bu çok büyük bir tehlikedir. Halkımızın takdirine bırakıyorum. Bu ülkeyi beraber kurduk ayrıştırmayalım.”

Bir kişiye bu kadar yetki verilmez
Silifke Belediye Başkanı Mustafa Turgut ise 16 Nisan’da yapılacak olan referandum halk oylamasına ilişkin bir kişiye bu kadar yetkinin verilmemesi gerektiğini belirtti.
Turgut, “Bizim isteğimiz şu, 16 Nisan’da hayır çıkarsa mevcut yönetim devam edecek. Bu olay bir kişi veya partiye oy verme olayı değildir. Bizim isteğimiz 1923’te cumhuriyet kuruldu bir demokrasi tecrübemiz var ve bunu devam ettirip, aksayan tarafları onarıp, parlamenter sistemin güçlenerek devam etmesi. Vatandaşlarımızın temsil hakkını milletvekilliği üzerinden kullanmaya devam etmeleri. 15 yıldır bir iktidarı vatandaşlarımız uygun gördü isterlerse yine uygun görmeye devam ederler isterlerse değiştirirler. Ama tek bir kişi başkanlık sistemini alırsa ve bu kadar yetkiyle donatılırsa ileride nasıl insanların bizi yöneteceğini bilemiyoruz. Yanlış insanlar da gelebilir ve Türkiye’nin önüne felaketler gelebilir. Ben tüm kalbimle 16 Nisan’da hayır çıkacağını düşünüyorum. Çünkü ben vatandaşlarımızın sağduyusuna güveniyorum.” diye konuştu.