Cumhuriyet Halk Partisi Düzce İl BaşkanıZekeriya Tozan, Ak Parti Düzce Milletvekili Ayşe Keşir’inhem Milliyetçi Hareket Partisi İl Teşkilatını ziyaretindeki hem de Öncü TV’de katıldığı Günlük programındaki referandum sürecine ilişkin açıklamalarına sert yanıt verdi.Tozan, Keşir’ in söylediklerinin gerçeği yansıtmamakla birlikte kamuoyuna yanlış bilgilendirdiğini ifade etti.

Oy Devşirmek Yerine Mecliste Patlayan Bombaların Muhasebesini Yapın
Keşir’in açıklamalarında, “Vesayetçiliğe, Anayasa Hukuku okuduğuna, muhalefetin güçlü argüman üretmediğine, yargıda tek adamlık iddia edildiğine, güçlü eleştiri olmadığına, 1923,1960,1982 Anayasalarını tartışmaya hazır olduğuna’’ yer verdiğini hatırlatan Tozan şu ifadeleri kullandı:

“Vesayetçilerden ve darbecilerden yakınan hep mağdur tarafında yer alan iktidarınız, tarihimizde görülmemiş emsalde vesayetçilerin var olmasına göz yummuş ve sonucunda da darbe kalkışması olmuştur. Şahsınıza tavsiyemiz 47 yıl öncesi olup biteni gündeme getirerek, vatandaşlarımızı kutuplaştırmak ve oy devşirmeyi hedeflemek yerine 6 ay önce TBMM’de başınızın üzerinde patlayan bombaların muhasebesini yapmanızdır.”

Argümanlar Hafızalarınızın Alamayacağı Boyutta
Keşir’in anayasa teklifine ‘hayır’ diyenlerin elinde güçlü argüman olmadığı açıklamalarına değinen Tozan uyarıda bulunarak şu ifadelere yer verdi:
“Ortaya çıkacak argümanlarınhafızalarınızın alamayacağı boyutta olacağından en ufak kuşkunuz olmasın isteriz. Hatta bu argümanların ilk adımı olarak Anayasa Hukuku okuduğunuz gerçeğini de göz önüne alarak teşkilatınıza sorduğum ve cevap alamadığım soruların cevabını bizzat siz verebilirsiniz. Ayrıca Yargıda tek adamlık olmadığını ifade etmektesiniz, bu iddianız karşısında;HSYK’ya atanacak olan 7 üyeyi Partili Cumhurbaşkanı’nın partisine ait olan meclisteki milletvekilleri seçecektir. 4 üyeyi kendisi atayacaktır, diğer iki üyenin biri Adalet Bakanı ve diğer üye ise yine Partili Cumhurbaşkanı’nın atayacağı Adalet Bakanı Müsteşarından oluşacaktır. Bu durumda 13 üyeden oluşacak HSYK yapısında Partili Cumhurbaşkanının istemediği birinin HSYK üyesi olması mümkün müdür? Yine Sn. Cumhurbaşkanı 15 üyeli Anayasa Mahkemesinin 12 üyesini bizzat kendisi, 3 üyesini de partisi aracılığıyla kontrol ettiği TBMM eliyle belirleyecektir.”

Keşir’in Öncü TV’de konuk olduğu Günlük programında 1923,1960,1982 Anayasalarını tartışmak üzere meydan okumasını değerlendiren Tozan,“ilk önce bu anayasaların kaç yılında yazıldığını öğrenirse; kendisine makul bir cevap vermemiz mümkün olacaktır. Bizim tartışacağımız anayasalar 1921-1924-1961 ve 1982 anayasalarıdır. ”dedi.
 
Sistemi Değiştirmek Yerine Liyakat Anlayışlarını Değiştirsinler
Anayasa değişikliğinin tek adamlık sistemine doğru bir dizayn olmaması gerektiğini vurgulayan Tozan, “anayasa toplumun tamamına hitap etmelidir. Referanduma sunulacak olan anayasa taslağı toplumu kucaklamaktan çok uzaktır. Darbe girişimi sistemin bir sorunu değildir, bilakis Ak Parti iktidarının FETÖ’yü CHP’nin tüm uyarılarına rağmen devletin içinden tasfiyeetmemesinin bir sonucudur. Sistemi değiştirmek yerine liyakat anlayışlarını değiştirdiklerinde mevcut sistemde sorun olmadığını görmeleri mümkün olacaktır.” diye konuştu.