CHP Düzce İl Başkanı Zekeriya Tozan Öncü Medya Grubu’nu ziyaretinde, 16 Nisan Anayasa Değişikliği Halkoylaması’nın Düzce’de yansımalarını değerlendirirken AK Parti’nin Düzce’de oy kaybetmesinin sebebinin Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş olduğunu söyledi. Tozan, ayrıca Muncurlu Park Gölet’in mühürlenmesine ilişkin işletmeci ile Düzce Belediyesi yetkilileri arasında geçen atışmaya da bir yorum getirdi.

“İmkanlarımız bu kadardı”
Referandumda yüzde 29.4 hayır çıkan Düzce’de daha fazla hayır oyu beklediklerini ifade eden Tozan, imkansızlıklardan dolayı her yere ulaşamadıklarını ancak ulaşabildikleri yerlerde başarılı olduklarını kaydederek şu değerlendirmelerde bulundu:

Tozan, “Aslında biz daha fazla bir hayır bekliyorduk çünkü toplumdan aldığımız enerji o yöndeydi. Ama köylerden ve kırsaldan çok yüksek miktarda evet gelmesi dengeyi değiştirdi. Merkezde istediğimiz sonuca ulaştık. Kısıtlı bir zaman ve bütçemiz vardı. Devletin imkanları, devletin arabaları, kamu görevlileri bizde yoktu. Biz cebimizden, çoluk çocuğumuzun rızkıyla demokrasiyi ve hukuku savunma adına bir kampanya yaptık Türkiye’nin hukuk devleti olarak kalması adına. Ulaşabildiğimiz yerlerde başarılı olduk. İmkanlarımız bu kadardı.” dedi.

“Olsa olsa üvey anayasa olur”
Bu sonucun toplumu ikiye böldüğünü savunan Tozan, yeni anayasanın toplumu kucaklayan bir anayasa olmayacağını söyledi.

Tozan, “Demokrasinin olmazsa olmazının yargı bağımsızlığı, basın ve düşünce özgürlüğünün olduğunu ama bu sistemde bütün bunların rafa kalkabileceğini vatandaşlarımıza anlatmaya çalıştık. Bize güvenip hayır veren bütün vatandaşlarımıza ben buradan şunu söyleyebilirim, biz durduğumuz yerdeyiz, aynı düşünceleri ve aynı yapıyı savunmaya devam edeceğiz. Sayın Cumhurbaşkanımız bunu bir maça benzetti ve “1-0 aldık” dedi. Ama maçların rövanşı vardır. 1-0 zor bir sonuçtur buradan çıkan sonucu maç kazanılması olarak değerlendirilmesini doğru bulmuyorum. Burada neredeyse yarı yarıya sonuç çıkmıştır Türkiye karpuz gibi ikiye bölünmüştür. Bu olsa olsa üvey anayasa olur toplumu kucaklayan bir yasa olmaz. Bugün yüzde 51 ile hayır çıksaydı toplumun yarısı mutsuz olacaktı. CHP olarak çalışmalarımıza devam edip 2019’da olması gereken yapılacaktır. Yeni bir teklif, yeni bir uzlaşıyla zaten gündeme de gelecektir. Çalışmalarımıza da Düzce’de kaldığımız yerden devam edeceğiz.” diye konuştu.

“Yapılan yanlışlara göz yumarsak o yanlışların ortağı oluruz"
Yaptığı icraatlar dolayısıyla sık sık eleştirdiği Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş’ten gelen “Açıklamalarını dikkate almıyorum” söylemi için ise Tozan şöyle konuştu:

“Kendisine tavsiyem şu, hukuk içinde kalsın. Yanlış diye nitelendirdiğimiz olayların hepsi yanlıştı. Eğer yargı birilerinin etkisi altında kalmazsa kimin haklı olduğunu hep birlikte göreceğiz. Amacım şahsi bir eleştiri değildi. Ben Ana Muhalefet Partisi’nin il başkanıyım. Demokrasinin olmazsa olmazlarından biri de muhalefettir. Eğer biz yapılan yanlışlara göz yumarsak o yanlışların ortağı oluruz. Sayın Keleş’in davet usulü bol keseden harcadığı paralar kendi şahsi parası değildir. Bunlar bizim vergilerimizle toplanan devletin milletin parasıdır.”

“Bunun yegane sebebi Mehmet Keleş’tir”
CHP Düzce İl Başkanı Zekeriya Tozan, AK Parti’nin Düzce’de kan kaybetmesinin sebebi olarak da Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş’e işaret etti.

Tozan, “850 bin TL’ye saat kulesi yapın, 2 milyon TL’ye yakın bir Roma Çeşmesi yapın, aldığınız CNG’li otobüsleri direkt kendiniz almak yerine önce belediyenin şirketine aldırın oraya kefil olun sonra gidin oradan iki katına kiralayın, devleti-milleti zarar uğratın, akrabanızı, eşinizi-dostunuzu hem belediyeye hem şirketlere doldurun, hem maaş hem huzur hakkı verin sonra şirketleri iflas ettirin. İflas ettirdiğiniz şirketleri belediyenin kasasından sermaye arttırımı adı altında bizim ödediğimiz vergilerle oraya aktarın bunların biz nesine susacağız? Bunun neresi yasal, neresi ahlaki? Beni Sayın Keleş’in dikkate almaması hiç ilgilendirmiyor. Beni vatandaş dikkate alıyor mu ben ona bakarım. Eğer bugün iki partinin oyu yüzde 80’in üzerindeyken 70’e düşmüşse bunun yegane sebebi Mehmet Keleş’tir. Bunu bu şekilde okumalı bütün Düzce. Eğer bütün Türkiye’den hayır çıksaydı ben en büyük teşekkürü Sayın Keleş’e yapacaktım.” diye konuştu.

“Ben de ibretle izleyeceğim”
Muncurlu Park Gölet’in mühürlenmesi üzerine işletmeci ile Düzce Belediyesi yetkilileri arasında çıkan gerginliğe ise CHP İl Başkanı Zekeriya Tozan şu değerlendirmelerde bulundu.

“Benzer bir olay daha önce Darıcı Mahallesi’nde yaşandı. Ezilen her vatandaşın yanındayız. Ama orada ezilen kesime baktığımızda ilgili kişi daha önce muhtarlar derneği başkanlığı yapmış ama ismi AK Parti İl Başkan aday adayı olarak geçmiş partili bir vatandaşımızdan bahsediyoruz. CHP olarak biz bu topa girmeyeceğiz. Ama iki partili karşı karşıya geldiğinde hangisinin siyasi gücü ağır basıyorsa oradan öyle bir karar çıkar dedik biz. Dediğimiz örnek burada oluştu. Ben de ibretle izleyeceğim bakalım hukuk nasıl bir karar verecek.”

“Belediye o kadar kötü yönetiliyor ki”
Düzce Belediyesi’nin mücavir alana kattığı köyler üzerinden eleştirilerini sürdüren Tozan, “Belediye o kadar kötü yönetiliyor ki o kadar çok borcu var ki artık bakıyorlar etrafa nereden nasıl gelir elde edebiliriz bence tamamen bakış açısı bu. Çünkü ortada hakkaniyet olsa, insanlar ne istiyor düşüncesi olsa kamuoyu vicdanını yaralayacak diye bakan hiçbir başkan yapmaz.” dedi.