Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın TEOG yerine liselere girişte kullanılacak olan ve adını “Eğitim Bölgesi ve Sınavsız Mahalli Yerleştirme Sistemi” olarak duyurduğu yeni sistemhakkında CHP Düzce İl Başkanı Zekeriya Tozan’dan değerlendirme geldi.

“AKP’nin kadrolaşma eğilimi ilköğretim seviyesine indi”
Bazı soruların bilgiye değil yoruma dayalı olmasına ilişkin düşüncelerini ifade eden Tozan, “Yeni sistemde 60 soru sayısal, 60 soru sözel olacak. Yabancı dil sorusu olmayışı düşündürücü. 6-7.sınıf müfredatından bilgi değil,yorum olarak cevap istenecek.Bu soruların açık uçlu olması ve üzerine de yorum soruları eklendiğinde ortaya torpil çıkıyor.Sınav sorularını makine değil,öğretmenler okuyarak not verecekse, AKP’nin kadrolaşma eğiliminin artık ilköğretim seviyesine indiğini söyleyebiliriz.” dedi.

“Devreye bağış mı, siyaset mi girecek?”
Yeni sistemin öğrencileri bulunduğu bölgedeki okula yerleştirilmesinin hedeflenmesi hakkındadüşüncelerini belirten Tozan, “Bu durum yeni bir göç başlatacak. Seçilen ilkokul öğrencinin geleceğini belirleyecek.Tercih sırasında öğrencinin önüne bölgesinden 5 okul gelecek.Başka seçeneği olmayacak.Parası varsa özel okula gidecek. Hangi ortaokul ile hangi lisenin eşleşeceği belli değil.Hatta eşleştirme yapmak imkansız.Teknik liseler ile hangi ortaokulların eşleşeceği de belli değil.Bu kargaşada aileler bölge değiştirecek.Bazen bölge sınırları bir caddedir.Aile çocuğunu evinin karşısındaki iyi okula veremeyecekse devreye bağış ve siyaset mi girecek?”ifadesinde bulundu.

“Sınavı kazanan 5, kazanamayan 3 alternatifte bulunacak”
Tozan, liseye gidecek öğrencilerin bulunduğu bölgede yeterli sayıda nitelikli okulun olmamasından dolayı nitelikli okullara yakın bölgelerde yoğunlaşacağını kaydederek şu ifadelere yer verdi:

“Sınavı kazanan öğrenci 5 tercihte bulunacak. Sınavı kazanamayan öğrencinin ise 3 alternatifi olacak. Bu sistem sınavı kazanamayan öğrenciye ya parasız imam hatip ya dershaneden bozma apartman dairesi temel lise ya da özel okul zorunluluğu getiriyor. Neticede parası olmayan, evini taşıyamayan dar gelirli ailelerin çocukları tek bir okula mecbur bırakılmış olacak.”

“AKP iktidarında eğitim çöktü”
Son olarak okulların niteliğinin artırılarak aradaki farkın giderilmesi gerektiğini aktaran Tozan, “Eğitimde liyakata önem verilmelidir.Bu ülkeyi 15 yıldır yönetip, sonra da okulların yüzde 90’dan fazlasının niteliksiz olduğunu itiraf ediyorsanız gereğini yapın.Bu durum, AKP iktidarında eğitimin çöktüğünün resmidir.” dedi.

Haber: Ö.YILMAZ