Cumhuriyet Halk Partisi Düzce İl Başkanı Zekeriya Tozan, erken seçim söylemlerinden, fiyatıyla üreticisinin yüzünü bu yıl da güldürmeyen fındığa kadar pek çok konuya ilişkin değerlendirmede bulundu.

“Telaş görüyoruz; erken seçim havası var”
İktidarın ‘Gündemimizde yok’ açıklamasına karşın son günlerde muhalefet partilerince sık dillendirilen ve son olarak Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu tarafından ‘Baskın seçim olacak’ şeklinde ortaya atılan erken seçim beklentisi konusunda partisinin bakış açısını aktaran Tozan, AK Parti’nin bir telaş içinde olduğunu ifade ederek şöyle konuştu:

“Erken seçim havasını biz de hissediyoruz. AK Parti’nin referandumda 17 tane ili kaybetmesiyle sonuçlanan bir süreç var. İstanbul, Ankara, İzmir kaybedildi, büyükşehirlerde bir gerileme söz konusu. Tabii ki asıl önemli olan 2019’daki seçimlerdir. Başkanlık sisteminin uygulanacağı tarih o seçimlerdir. Bununla ilgili de yerel seçimler eğer önce olur ve büyük illeri kaybederlerse ki algının toplumu olumsuz etkilememesi adına bir telaş görüyoruz biz AK Parti’de. Seçimleri erken yapma ihtimali var. Bugüne kadar seçimleri hiç erkene almadılar ama bu seçimleri alacaklar gibi görünüyor.”

“Başarısız bakanlarını, referandumda kaybettikleri büyükşehir il başkanlarını değiştirsinler”
Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın metal yorgunluğuna işaret ederek partide köklü bir değişimin olacağı yönünde verdiği sinyalleri ise Saadet Partisi İl Başkanı Birkan Mertol gibi ‘Algı operasyonu’ olarak yorumladı.

Tozan, “Burada başarısız olan hükümettir. Siz beş tane il başkanını değiştirerek, işte suçlu bunlardı, biz bu ülkeyi çok daha iyi yöneteceği gibi gösteremezsiniz. Vatandaş da bunun farkındadır. Bence de bir algı operasyonudur. Çünkü AK Parti’de, CHP’de olduğu gibi demokratik bir ortam yok. İsteyen her şeyi masaya döküp paylaşamıyor, tartışamıyor. Emirler belirli kişiler tarafından alınıyor, politikalar oluşturuluyor ve uygulanıyor. Bahsedilen metal yorgunlukları istifa edilen illere baktığımızda çok da oranları Türkiye’yi etkileyecek iller değil. Eğer metal yorgunluğundan bahsediyorlarsa başarısız bakanlarını görevden alacaklardı. Bir İstanbul, Ankara, İzmir il başkanını kafadan değiştirebiliyor musunuz? O zaman bu bir algı operasyonudur.” dedi.

“Ham madde değil, mamul olarak ihraç edilsin”
Geçtiğimiz günlerde Düzce’ye gelen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun akil insanlarla basına kapalı gerçekleştirdiği toplantı ve fındık üreticileri ile gerçekleştirdiği görüşmelere de değinen Tozan, şöyle konuştu:

“TMO’nun alım fiyatı açıklanmadan önce biz sayın genel başkanımızı Düzce’ye davet ettik. Fındıkla ilgili de gerekli bilgiler verdik. Sayın genel başkanımızın basına kapalı yaptığı toplantıda katılımcıların büyük bir kısmının ortaya getirdiği sorun fındıktı. Hatta orada bir girişimci fındıkla ilgili yaptığı mamulleri gösterdi. Fındığın ham madde olarak satılmasının yanında çikolata sanayi ile ilgili 35 ürün geliştirmiş ve patentlerini almış. Artık bu şekilde fındığın mamul olarak yurtdışına ihraç edilmesi ve Türkiye pazarında tüketilmesi durumunda yaklaşık 50 milyar dolarlık bir projeden bahsetti. Biz bir çalıştay yapmak istedik, katkı da vermek istedik ama o çalıştaya iktidar partisinden ve fındıkçılardan kimse gelmedi. Hatta o üretici fındıkla ürettiklerini Kocaeli’de belli yerlere koymuş ürünlerin satılması için ama AK Parti’li belediyeler kaldırmış. Bizden yani CHP’li belediyelerden destek istedi. Biz destek olacağız.”

“TMO; Cumayeri, Akçakoca ve Düzce’de fındık alacak”
TMO’nun 10 TL’den alacağı fındık fiyatına ve TMO’nun ne şartlarda fındık aldığına ilişkin de bir değerlendirmede bulunan Tozan şu ifadelerde bulundu:

“Biz TMO’nun nasıl fındık aldığını biliyoruz. Ben araştırdım. Cumayeri, Akçakoca ve Düzce’de TMO fındık alacakmış. Düzce’nin bütün ilçelerinde almıyor. Basit bir algı operasyonu var. TMO’nun fındık alırken vatandaşa nasıl eziyet ettiğini geçmiş yıllarda gördüm. TMO kendisine müracaat edilen fındığın yarısını geri gönderiyor almıyor. Bunu bilen Türkiye’deki iki tekel piyasadan 8 buçuk liraya alıyor.”

“AK Parti hükümeti fındıkçıları yeşil kartlılar pozisyonuna düşürdü”
Fındığın üreticiyi artık fakirleştirdiğini savunan CHP İl Başkanı Zekeriya Tozan, gerekçesini maliyet üzerinden anlattı:

“Fındığın maliyeti 7.70 TL, 1 TL teşvik aldı, 6.5 TL’ye mal etti, 8.5 TL’ye sattı, ton başına 2 bin TL para kaldı. Yıllık 5 ton fındığı varsa 10 bin TL para yapar. SGK’nın ilgili yönetmelikleri gereği bir eve asgari ücretin 3’te birinden daha azsa onun SGK’sını devlet yatırıyor. Şu an AK Parti hükümeti fındıkçıları yeşil kartlılar pozisyonuna düşürmüştür. Fındığı bitirmiştir.”

“Hasanlar Barajı İSKİ’nın havzasında olsaydı, fabrika dava açılarak durdurulurdu”
CHP Düzce İl Başkanı Zekeriya Tozan, ünlü müteahhit Ali Ağaoğlu’nun şirketi tarafından Yığılca’nın Hoşafoğlu Köyü’nde yapım çalışmaları devam eden çimento fabrikası konusunda ise dikkat çekici ifadeler kullandı. Tozan, Hasanlar Barajı’nın İSKİ’nin sorumluluğundan çıkarıldığını kaydederek şu ifadelerde bulundu:

“İSKİ yönetmelikte bir değişiklik yaptı, önceden dereler su havzası sayılırken şimdi sadece tabi ve yapay gölleri ve barajları su havzası olarak kabul etti. İstanbul’u Düzce’nin suyuyla beslerken Melen Deresi’nin hiçbir şekilde kirlenmemesi ve 300 metre yakınında bir yapılaşmanın olmaması gerekiyordu. Onu ve Hasanlar’ı su havzası olmaktan çıkardılar. Burada kişiye özel bir uygulama yapmışlar. O fabrikayı kimin yaptığı belli. Hasanlar Barajı İSKİ’nın havzasında olmuş olsaydı o fabrika dava açılarak durdurulurdu. Biz bunun doğru olup olmadığını öğrenmek ve belgelemek amacıyla meclise soru önergesi verdirdik. Cevabı geldiğinde belgeleriyle ortaya koyacağız. Birileri o fabrikayı kursun diye İstanbul’un suyunun kirlenmesini adına Hasanlar Barajı’nın havza dışına çıkarıldığına dair bilgi aldık.”

Haber: Ö. YILMAZ