Türkiye yarın 12. Cumhurbaşkanı’nı seçmek için sandık başında. İlk kez halkın oyu ile belirlenecek Cumhurbaşkanı için 52 milyon 894 bin 115 seçmen oy kullanabilecek. Saat 08.00 ile 17.00 arasında yapılacak oy kullanma işlemi toplam 165 bin 108 sandıkta yapılacak.


İlk kez yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde 3 aday yarışacak. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Ak Parti grubunun adayı olarak seçime giriyor. 14 siyasi parti tarafından desteklenen ve “çatı aday” olarak nitelendirilen Ekmelettin İhsanoğlu ve Halkların Demokratik Partisi Eş Başkanı Selahattin Demirtaş ise yarışın diğer adayları.


Cumhurbaşkanlığı seçimi iki ayaktan oluşuyor. İlk ayağı yarın yapılacak seçimde adaylardan herhangi biri oyların %50’sini alırsa 12. Cumhurbaşkanı ünvanını elde edecek. Aksi bir durumda Türkiye 24 Ağustos’ta yeniden sandık başına gidecek ve 10 Ağustos’ta en çok oy alan iki aday arasında yeniden oylama yapılacak.


OY KULLANMA NASIL OLACAK?


Vatandaşlar oylamaya Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan ‘nüfus cüzdanı, resmi dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, basın kartı, avukatlık kimlik belgesi gibi kimliğini tereddütsüz ortaya koyan resimli, resmi nitelikteki belgelerden biri’ ile katılabilecek.


Her seçmen, hangi sandık seçmen listesine yazılmışsa ancak o sandıkta oy kullanabilecek. Seçmen, oy pusulasında tercih ettiği kısmın üzerine, aday için ayrılan bölümden dışarı taşırmamak suretiyle ‘tercih’ veya ‘evet’ mührünü basacak. Oy pusulasında, mühür dışında herhangi bir yerine imza atılması veya işaret konulması durumunda oy geçersiz sayılacak. Oy pusulası düzgün bir şekilde katlanıp zarfa konulacak ve yapıştırıldıktan sonra sandığa atılacak.

Ayrıca cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla kapalı oy verme yerine girmesinin yasak olduğu ve cezasının bulunduğu, bu tür cihazlar varsa oy verme işlemi bittikten sonra iade edilmek üzere bırakılması gerektiği seçmenlere bildirilecek.


SEÇİM GÜNÜ BUNLAR YASAK!


Seçimle beraber YSK tarafından seçim yasakları da devreye giriyor. Bu yasaklara göre oy verme günü saat 18.00’e kadar medya tarafından seçim ve seçim sonuçları ile ilgili haber, tahmin ve yorum yapılması yasak olacak. Saat 18.00-21.00 arasında ancak YSK tarafından seçim ile ilgili verilecek haber ve tebliğler yayınlanabilecek. Saat 21.00’den sonra bütün yayınlar serbest olacak. Ancak YSK’ca saat 21.00’den önce de yayınlar serbest bırakılabilecek.10 Ağustos Pazar günü saat 06.00’dan gece saat 24.00’e kadar alkollü içki satılması ve içilmesi yasak olacak. Kahvehane, kıraathane ve internet kafeler dahil eğlence yerleri kapalı kalacak. Emniyet ve asayişi korumakla görevli olanlardan başka hiç kimse silah taşıyamayacak.