Erol Tayhan’ın hazırlayıp sunduğu Manşet programının bu haftaki konuğu Ak Parti Düzce İl Başkanı Metin Kaşıkoğlu oldu. Kaşıkoğlu Ağırlıklı olarak Cumhurbaşkanlığı seçimlerine yer verdiği konuşmasında ülke gündemine ve geleceğine dair önemli açıklamalarda bulundu.


Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından parti olarak hedeflerinin Anayasa değişikliği olduğunu söyleyen Kaşıkoğlu, yarı başkanlık veya başkanlık sistemine geçilmesinin zorunluluk haline geldiğini vurguladı. Kaşıkoğlu parlamenter sistem ile halk tarafından seçilen cumhurbaşkanının bir arada yürümesinin olanaksızlığına dikkat çektiği konuşmasında şu ifadelere yer verdi.


Kaşıkoğlu, “2015 genel seçimlerinin tek bir odak noktası olacaktır: Anayasa değişikliği… Orada yarı başkanlık ya da başkanlık sistemine gidişatın önünü açacak, ister tek başına 367 sayısıyla birlikte mecliste işin çözümü, yok öyle olmazsa 330 milletvekiliyle parlamento üzerine çıkıp ilk esaslı icraat olarak anayasa değişikliğini 330 oyla referandum barajında kabul edip ülkede yarı başkanlık ya da başkanlık sistemini halka onaylatmak olacaktır.” ifadelerini kullandı.

 

Gelecekte Türkiye’de koalisyonların görev almaması için anayasa değişikliğinin önemli olduğunu vurgulayan Kaşıkoğlu, Türk halkı için en doğrusunun parlamentonun ayrı, yürütme organının ayrı seçilmesi ve yargının bağımsız olması olacağını belirtti.


Ortadoğu’da özellikle Mısır, Suriye, Filistin ve İsrail merkezli yaşanan sıkıntılara ve ülkenin dış politikasına yönelik açıklamalarda da bulunan Kaşıkoğlu yaşananların bölgede güçlü bir ülke olmamasından kaynaklandığını vurguladı. Bölgede Osmanlı gibi adil bir yönetim eksikliğinin hissedildiğini ve yaşananların dış güçler tarafından buradaki istikrarı bozmak amaçlı çıkardığını iddia etti.

Kaşıkoğlu Ortadoğu’da Türkiye’nin rolünü ise şu cümlelerle ifade etti.


“Türkiye bu kadar olumsuz gelişmenin olduğu bir ortamda, bölgede huzuru ve güvenliği sağlama noktasında en güvenilir ülke olarak ön plana çıkmaktadır.” ifadelerini kullandı.