AK Parti Düzce Milletvekili Fahri Çakır, Düzce sanayisindeki gelişmeler ve ne zaman hizmete gireceği merak konusu olan Gölyaka Gişeleri ile ilgili Öncü Haber’e özel açıklamalarda bulundu.

Yatırım adresini değiştirecek etkenleri sıraladı

Düzce’de büyük sanayi kuruluşlarının yatırımı durdurma ya da küçülme kararı alması nedeniyle ekonomi alanında yaşanılan tedirginliği değerlendiren Vekil Çakır, şöyle konuştu:

“İşin ekonomik boyutu çok yönlü. Birkaç cümle ile anlatılacak bir şey değil. Ben bir Düzceli olarak, sanayi alanında milletvekili olarak imzası bulunan ve oda başkanı olarak bizzat dahil olan, şimdi aynı komisyonun başkan yardımcısı sıfatıyla benim bir tek çalışana iş verenin, Düzce’den gitmesine gönlüm razı olmaz. Mücbir sebep, iktisadi hayatta verimlilik; her haliyle enerjide, yolda, ulaşımda, istihdamda, teşviklerde, coğrafi bölge teşviklerinde ve saire bunlar ekonomik verilerde sonuca göre adresi değiştirecek etkenlerdir. Düzce’ye biz 5084 sayılı teşvik yasası ile birlikte, bütün yatırımcıları burada ağırladık halen devam ediyor. 1. ve 2. OSB ile Gümüşova OSB’de var. Bunu bu teşviğin avantajları sağladı.”

“Verdikleri karara da saygılı olmak durumundayız”

Türkiye’den çekilme kararı alan Allegion Şirketi’nin Düzce’deki İTO Kilit fabrikasını kapatması ve yine aynı şekilde gideceği konuşulan en köklü fabrikalardan Standard Profil yatırımları konusunda dikkat çeken açıklamalarda bulunan Çakır, şunları kaydetti:

“Bu 2 firma benim çocukluğumdan itibaren vardı. Düzce’nin en köklü iki tane firması. Standard Profil ve ismi değişti ama İTO Kilit olarak bilinen tamamı yabancı bir şirket. İTO Kilit, Polonya’ya gidiyor. Tamamı yabancı sermayeydi. Polonya’daki üretim şartlarını koyuyor teraziye, daha uygun şartlar varsa, üretim yapabiliyorsa, çünkü dünyada paranın sırrı; asla dini, imanı, mezhebi, meşrebi yok. Bugün Amerika Birleşik Devletleri, Dünya’nın 1 numaralı ekonomisi, Çin’de üretim yapıyor.Sen Amerika’ya ‘neden Çin’de üretim yapıyorsun. Bak senin firmaların Çin’de üretim yapıyor. Senin ekonomin bozuldu mu?’ demek haddimiz değil. Bu işte üretim yapanın ekonomik çıkarı söz konusu. Bizdeki iki fabrika için de aynısı söz konusu. Fabrikanın, üretim yapanın çıkarı Polonya’da ise Polonya’da, Çin’de ise Çin’de, Malezya’da ise Malezya’da. Standard Profile gelince, onlar buradan gidiyor ama yurt dışına değil. Standard Profil küçülerek gidiyor. Bu planlamayı ben oda başkanlığımdan bu yana tahminen 5-6 yıldır yapıyor. Manisa ölçeğinde, yine Türkiye sınırlarında bir planlama yapmış. Düzce’nin en eski bir fabrikası. En köklü bir fabrikası. Markalaşmış, Düzce’yle de bütünleşmiş, Avrupa’nın önemli markalarına ürün yapıyor. Zaten Manisa’da vardı. Yeniden bir şey oluşturmuş değil. Dünya’nın konjektörel ekonomik gidişatına ve Türkiye’nin ekonomik verilerine göre kendisine orayı tercih etmiş. Keşke bu iki firmamız da gitmeseydi. Buraya bir çivi çakmak isteyene kucağımızı, gönlümüzü açtık. Zamanında bir sürü teşviklerden sebep, tahsisler verdik. Gönlüm razı değil, gitsinler istemem, gitmelerinden müteessir olurum. Ancak verdikleri karara da saygılı olmak durumundayız.”

“Gölyaka Gişeleri en kısa sürede açılacak”

Ramazan Bayramı öncesinde açılması beklenen ancak hizmete giremeyen Gölyaka Gişeleri ile ilgili olarak da açıklamada bulunan Çakır, ifadelerini şöyle sürdürdü:

“Otoban giriş ve çıkışlarının tarihini vermek çok kolay olmasa gerek. Çünkü mevsim şartları ile de doğrudan alakalı bir taraf var. Hem Kaynaşlı hem Gölyaka; ana merkezden giriş ve çıkışın açılması için bu aksamaları göz önünde bulundurarak, özellikle merkezden otoban çıkışına önem vermiş idik. Dolayısı ile bizim bu konuyla ilgili tarih vermemiz, yapı müteahhitlerinden aldığımız bilgiye dayalı. Şu anda bizim en son aldığımız bilgi, en kısa tarih olarak söylendi. Bayrama hazırlayamadık. Buranın bir de teknik tarafı, yazılım tarafı var. HGS ve OGS geçişleri ile aydınlatma ile alakalı olarak SEDAŞ’la teknik olarak bir alakası var. Bir de müteahhittin yaptığı bir zati beton ve inşaat ile alakalı bir durumu var. Bizim müteahhit dediğimiz kesim bu ağır işlerle ilgilenen kesim. Aldığımız bilgiler en kısa sürede, tarih vermeyi çok doğru bulanlardan değilim. Çok da acil lazım. Bayramda yetiştiremediler. Tarih vermem çok doğru olmaz. Ben en kısa sürede yetişeceğine inanıyorum. Ama tarih bizi de sizi de yanıltmasın. Zaten merkezden bu giriş-çıkışı sağlıyoruz. İnşallah Gölyaka ve Kaynaşlı giriş-çıkışı da en kısa zamanda hazır olur. Birlikte girip çıkarız diye düşünüyorum.”

Haber: C.ÜSTÜNER