Düzce Eski Milletvekili ve Eski Dış İşleri Bakanı Yaşar Yakış Amerika ve Rusya'nın kapalı kapılar ardında anlaştığını ve Suriye'ye operasyon olmayacağını söyledi. Yakış ayrıca Türkiye'nin Suriye konusunda yalnız kalabileceğini sözlerine ekledi.

Yaşar Yakış Suriye olayları ile ilgili olarak “ Suriye krizinde Türkiye’nin ulusal çıkarlarına doğrudan yönelmiş bir tehdit görmüyorum. İkincisi Rusya’nın ve İran’ın, evrensel değerler uğruna Suriye’deki ulusal çıkarlarını korumaktan vazgeçeceklerini beklememiz gerçekçi değildir. Üçüncüsü Türkiye bundan bir süre önce ekonomik kalkınma konusunda çok güzel bir rüzgâr yakalamıştı. Bu rüzgârı en iyi şekilde kullanmamıza engel olacak hiçbir harekete tevessül etmememiz gerekir. Halbuki şimdi Ortadoğu’ya yönelik ticaret yollarımız kapandı. Mülteciler için yaptığımız fedakârlıklar milyarlarca dolarla ölçülmeye başlandı. Biz o milyarlarca dolarla Türkiye’de kendi vatandaşlarımız için neler yapabilirdik! Ayrıca Türkiye, Suriye girdabına bu ölçüde bulaştığı için yabancı yatırımcı için de cazibesi zedelendi” ifadelerini kullandı.

Yaşar Yakış ayrıca Türkiye'nin tüm hesaplarını Esad'ın gideceği yönünde yapmasınında yanlış olacağını belirtti. Yakış konuyla ilgili “ Esad’ın gitmesini temenni etmek doğrudur. Ancak gideceği kesin olmadan tüm yumurtalarınızı onun kısa zaman içinde gidici olduğunu var sayan sepetin içine koymak ihtiyatsızlık olur” değerlendirmesinde bulundu.

Yaşar Yakış Dış Politikayla ilgili olarakta diğer ülkeler ile ortak çıkarları belirleyip ne kadar çok konuda birlikte hareket edilirse dış politikanın o kadar başarılı olacağını söyledi.

 

Haber:  M. YILMAZ