Düzce Belediye Meclisi Nisan Ayı Toplantıları 2. Birleşimi meclis salonunda yapıldı. Üyelerin çoğunluğunun katılımıyla gerçekleşen toplantının başkanlığını Belediye Başkan Meclisi 1. Başkan Vekili Mesut Sancaklı yaptı. Meclis tutanak özetinin onaylanmasıyla başlayan toplantıda imar komisyonuna havale edilen talepler görüşülerek meclis başkanı tarafından oylamaya sunuldu. Toplantının ilk gündem maddesi Çiftepınarlar Mahallesi 1958 ve 1663 no’lu parsel için imar değişikliği önerisi oldu. Komisyon tarafından hazırlanan raporun okunmasının ardından talep meclisi ikiye böldü.

Belediyeye yük edilmeyecekse yapılabilir”

Bazı meclis üyeleri kişisel olarak gördüğü talebe olumlu yaklaşmazken, kimisi ise belediyeye bir maliyeti olmadığı takdirde değişikliğe yeşil ışık yaktı.
Meclis üyeleri tarafından tartışma konusu olan bu öneri hakkında konuşan AK Parti Belediye Meclis Üyesi Ergin Çelikağ şunları söyledi:

 “Planlamada bir sebep olur yol koyarsın. Şimdi bunu bölebiliyorsam oraya yol yapmam. Durup dururken ‘parselasyon yapacağım’ diye bir şey yok. Bu konuşulacak bir konu değil. Maliyet Düzce Belediyesi’ne yük edilmeyecekse yapılabilir. Bu gerekli midir, değil midir? Buna bakılması lazım. Yapılacak plan değişikliğinin ne gibi sorunlar getireceğini düşünmeliyiz. Burada vatandaşın sorunu yok. Burada bir sorun olsa sizin dediğiniz doğru olurdu.”



 

Meclisin kendi kararı”

Çelikağ’ın ifadeleri üzerine konuşan AK Parti Belediye Meclis Üyesi Hasan Gündem, “Sebebi parselasyon (imar uygulamaları) amaçlı talepler bunlar. Ancak 4’e bölünebiliyor. Arazide de, imar adasında da yolun formatını bozan bir şey yok. Tabii maliyet ayrı bir konu. Biz vatandaşın sorunlarını çözmek için buradayız. Böyle bir talep geldiyse tekrar düşünülmesini istiyorum. Kimsenin niyetini bilemeyiz. Kendileri de 800 metrekarelik yerini terk ediyor. Bir sorun olmasa bunu yapmazlar. O yüzden evet dedim ama meclisin kendi kararı.” şeklinde konuştu.

100 bin olarak verilmesi vicdanlara dokunur”

MHP Meclis Üyesi Hakan Çetin ise konuyla ilgili “Bizler burada ilk önce vatandaşların hakkını korumak için bulunuyoruz. Fakat burada yardımcı olurken vergisini veren vatandaşın hakkını böyle kişisel olarak insanlara 100 bin olarak verilmesi vicdanlara dokunur.” dedi.




“Ona itirazım yok zaten”

Toplantının 3. gündem maddesi yine imarla ilgili oldu. Bir önceki toplantıda imar komisyonuna havale edilen Metek Mahallesi'ndeki bazı parsellerin imar durumu görüşüldü. Komisyon hazırladığı raporu meclise sundu.

Yine İmar Komisyonu Başkanı olarak söz alan AK Partili Hasan Gündem meclis üyelerine bilgi verdi. Ardından Çelikağ konuyla ilgili söz aldı ve şöyle konuştu:

“Hasan Bey, aldığınız bu blok kararı nerede bitiyor? Bunların içerisine kitle işlesek. Bu blokları işlesek. Bir adanın yarışı ayrık yarısı blok olması ilk defa görülüyor. Vatandaşın lehine, ona itirazım yok zaten.” 
 
“Durup dururken, meclise böyle bir öneri getirilmedi”

MHP sıralarından araştırma yapılıp yapılmadığıyla ilgili sorulan soruya cevap veren Gündem, "Belediye durup dururken, meclise böyle bir öneri getirmedi. Belediyenin size böyle bir sorma şekli zaten yok. Oylamaya gidelim. 1 aylık askı süreci var zaten.” dedi.

MHP sıraları ise bir çalışma yapılması ve konunun yeniden meclise sunulması talebinde bulundu. Ardından konu meclise sunuldu ve komisyona iadesi oylanarak karar ertelendi. Meclis toplantısının 5. konusu olan Dereli Tütüncü Mahallesi 73. 74. 75. 76. 77 ve 82. parselleri imar değişikliği konusu meclis üyeleri tarafından ertelenme önerildi ve oy birliğiyle kabul edildi.



 

“Bu karar 18 maddesine ters bir karardır”

7. gündem maddesi olan Karahacımusa Köyü 1240 ada 1 parsel ile ilgili meclis kararına itiraz edildi. Öneriyle ilgili Ergin Çelikağ’ın konuşması şu şekilde:

“Bu karar 18. maddesine ters bir karardır. Biz 18 uygulaması yaptığımız bir yerde bunu bir prensip haline getirip itirazları kabul etmeyeceğiz. 18 yapılan bir yer oylanamaz zaten.”

Konuyla ilgili İYİ Parti ve MHP’si üyeleri de Çelikağ’ın söylediklerine katıldıklarını belirtti. Meclis başkanı tarafından oylamaya sunuldu ve oy çoğunluğuyla öneri kabul edildi. Gerçekleştirilen toplantının ardından AK Parti Belediye Meclis Üyesi Hasan Gündem, Öncü Haber’in sorularını yanıtladı.
 


“Amaç, vatandaşların sorunlarını çözmek”

İlk meclis toplantılarının yapıldığını hatırlatan Gündem, meclise gelen konuların, sorunlar dolayında ortaya çıktığını belirtti. Gündem ilk amaçlarının sorunları çözmek olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:

 “İlk meclisimiz, ilk toplantımız. İmar komisyonuna havale edilen konuları imar meclisimizle görüştük. Belediye meclisine de karalarımızı sunuyoruz. Benim meclis toplantısında söylediğim şeyler komisyondan çıkan kararlar.
 
"Evet" veya "Hayır" yönünde kullandığım kararlar da var. Burada kriterlerimiz var. Meclise gelen konuların tamamı, vatandaşın bir sorunu olduğundan meclise gelmiştir. Birinci amacımız meclise gelen sorunları çözmek. Dayanağımız ise imar kanunu. Yönetmelikler ve imar kanunu doğrultusunda imar komisyonumuza imar müdürlüğü konuları getirir. Onlar artılarını eksilerini söylerler. Biz de vatandaşın sorununu çözebilmek, bir başka vatandaşın aleyhine sorun oluşturmamak şartıyla bu kriterlerin doğrultusunda cevap veriyoruz ve karar veriyoruz. İlk meclis toplantısı biraz renkli. Gayet de güzel. Ben karşılıklı fikirlerin çıkmasını, değişik görüşlerin ortaya atılmasını meclisin bir ilke doğrultusunda ilerlemesini doğru görüyorum.”
 

“Meclisin yüzde 80 çalışması tadilata ayrılıyor. Bu zaman ve emek kaybıdır”
 
Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü’nün danışmanlığını üstlenen Ergin Çelikağ’a hayırlı olsun dileğinde bulunan Öncü Medya Haber Genel Yayın Yönetmeni Sadullah Ünsal, Düzce Belediyesi’nin danışmanlık komitesine ne katacağını sordu. Bu konu hakkındaki düşüncelerini belirtenÇelikağ şunları söyledi:
 
 “Başkan’ımızın takdiri. Geçmiş dönemdeki meclis çalışmalarımıza başkan yardımcılığımız konusundaki yaptığımız çalışmalara bakarak böyle bir tasarrufta bulundu. Amaç mümkün olduğu kadar plan tadilatlarını azaltıcı bir çalışma yapmak. Daha önce yapılan 18 uygulamalarıyla oluşan plan şekillerini bozmamaya çalışmak ve ileride yapılacak plan gerektirecek alanlarda 18 uygulamalarını yaparak plan tadilatı gelmesini önlemek. Her ay 30-40’a yakın tadilat geliyor. Meclisin yüzde 80 çalışması tadilata ayrılıyor. Bu zaman ve emek kaybıdır. Bunu önlemenin tek yolu konuları tekrardan bir gözden geçireceğiz, revize edilmesi gereken yerleri halledeceğiz. Onun ardından 18 uygulaması yapılacak yerleri yapıp bitirip tahmin ediyorum. Bu iki yıl içerisinde bir daha bu mecliste tadilat yapmak zorunda kalmayacağız.”
 

“İyi bir çalışma olacağını görüyorum”

İlk meclis toplantısını da değerlendiren Çelikağ şöyle konuştu: “İlk meclis toplantısına göre güzel. Meclise yeni gelmiş arkadaşların bu konulara tereddüt etmeden yaklaşması zor. Şu an da gördüğüm muhalefet üyelerin olaylara yaklaşımı gayet olumludur. İyi bir çalışma olacağını görüyorum.”
 

Haber: H.DURNA