CHP İl Başkanı Basri Karslıoğlu, son günlerde gündemde olan İmralı görüşmeleri, hükümetin Suriye politikası ve emeli maaşlarına yapılan zam hakkında açıklamalarda bulundu.
Bizi suçladı ve hakaret etti
Karslıoğlu, Başbakanın, İmralı görüşmelerine destek veren CHP’yi suçladığını söylerken, “Biz terörün insanları üzmeden çözülmesinden yanayız.” dedi.
Karslıoğlu, “Türkiye de son günlerde terörün çözülmesi için başbakanımız İmralı ile bir görüşme yaptırmıştır. Biz CHP olarak başka bir çözüm yolu kalmadıysa eğer bu işi İmralı ile çözebileceklerse bu konuda Genel Başkanımız “Kendilerine kredi verdik” dedi. Başbakan çıktı, “Onların kendisinin krediye ihtiyacı var, bize ne kredisi verdiler” diye haksız yere bizi suçladı ve hakaret etti. Bir Başbakana yakışmayacak şekilde konuştu. Biz diyoruz ki o zaman çöz, madem bize ihtiyacın yok. Bu sefer de bahaneyi yine bize atıyor. Hem bir yerde diyor ki size ihtiyacım yok diğer taraftan da çözemedikçe CHP şöyle yaptı böyle yaptı diye bahaneler yapıyor. Biz çok açık bir şekilde biliyoruz ki terör başıyla pazarlık ederek, hükümetin terör çözmesinin bir takım tavizler olacağını düşünüyoruz. Bizim gönlümüzde geçen terörün, insanları üzmeden çözülmesinden yanayız. Terörün bir an önce çözülmesini istiyoruz. Gencecik çocuklarımız gidiyor. Biz Türk milleti olarak bu durumdan son derece üzüntü duyuyoruz. 11. senedir Türkiye'de işsizliği çözemediniz. İnsanların sabah kalkıp gidecek bir işyeri yoksa evinin ihtiyaçlarını karşılayacak bir geliri yoksa maalesef terör doğuda bitse batıda başlar. Türkiye’nin birinci önceliği insanlara iş bulmak olmalı. Devletin aklını başına toplayıp bir an önce insanların iş sahibi olmasını sağlamalı.” dedi.
Geleceklerini garantiye alıyorlar
Emeklilere 40 TL, emekli milletvekillerine ise 4 bin TL zam yapıldığını söyleyen Karslıoğlu, AK Parti’nin vatandaşı oyaladığını savundu. Karslıoğlu, “Eğer AK Parti 2023 yılına kadar iktidarda kalsın Türkiye nüfusu yardıma muhtaç alacaktır. Emeklilerimiz zam aldı. Yüzde 5’ini şimdi verecek yüzde 2’sini de temmuz ayında verecek. 800 TL alan bir kişi 40 TL zam alacak. Bu zam doğalgaza, elektriğe sadece o 40 TL onların getirdiği zamlarla bitiyor. Emekli de artık yardıma muhtaç durumda oluyor. 10 milyon emeklinin 9,5 milyonu 900 TL’nin altında maaş alıyor. Ben daha öncede söyledim adalet bunların sadece adında var, emekli milletvekillerine 4 bin lira zam yapılıyor. Keyfiyetle idare edilen bir sistem. 3 sene sonra bunların birçoğu tekrar milletvekili seçilemeyeceği için şimdiden geleceklerini garantiye alıyorlar. 10’ar bin lira emekli maaşı alacaklar. Zavallı emekliler 800-900 TL ile geçinmeye gayret edecek. Bunlarda adalet falan hepsi hikaye, palavra. Dünyanın demokrasi olan hiçbir ülkesinde en çok geliri olanla en az geliri olan arasında yüzde 6’sından fark yok. Bizde emekli olup tekrar milletvekilliği yapan birisi 20 milyarın üzerinde maaş alırken normal emekli ise 800-900 TL maaş alıyor. İnşallah insafa gelirlerde emeklilere soluk alacak kadar bir yardım yaparlar.“ dedi.
Hükümet dış politikada başarısız
Türkiye’nin Suriye’ye yardım ederek taraf ülke konumuna düştüğünü söyleyen Karslıoğlu, Müslüman ülkelerin hiçbirinin yardım etmediğini savundu. Karslıoğlu, “Biz tabii ki zorda, darda olana yardım edeceğiz ama bizi oraya sokan Amerika, İngiltere’nin bir kuruş yardımı var mı bize. Madem siz etkili bir başbakansınız, ya Birleşmiş Milletler'den yardım alalım veya Fransa’dan alalım, Almanya’dan Avrupa Birliği ülkelerinden alalım hiçbirinden bir yardım yok. Türkiye bugün 150 bin kişinin ihtiyaçlarını karşılamak zorunda. Şimdiye kadar bilmiyorum ama eski parayla 1 kat trilyona yakın masraf edildi. Yani Suriye’deki hükümetin yıkılması için gayret gösteriyormuşuz gibi bir duruma düştük. Bu da hükümetin dış politikada ne kadar başarısız olduğunu ve ülkeler çapında son derecede bir etkisiz hükümetimiz olduğu gayet açık ve net ortada. Eğer siz çevrenize etki edebiliyorsanız Suudi Arabistan, Kuveyt yardım etsin madem Avrupa ülkeleri yardım etmiyorsa buradaki Suriyelilerde Müslüman onlarda Müslüman hiçbirinin 5 kuruş yardım ettiği yok. Biz taraf ülke durumuna geldik.” şeklinde konuştu.
TOKİ inceleme yapmıyor
Karslıoğlu, afet üzerinden siyaset yapmayı sevmediğini söylerken TOKİ’nin binalarını nereye yapacağı ile ilgili olarak bilimsel çalışma yapması gerektiğini ifade etti. Karslıoğlu, “Son günlerde Düzce’de çok tartışılan kar konusu var. Ben doğal afetler üzerinden siyaset yapmayı sevmiyorum. Ülkeyi de idare eden başbakan olsun, hükümet olsun, valiler, belediye başkanları, köydeki muhtarlar bunların ileriyi görebilmeleri lazım ve gerekli tedbirleri almaları lazım. Allah'tan şansımız yardım etti. Hava güzel gitti, karlar eridi. Belediyemizin kar yağdığı zaman Düzce'de aracı gereci olan bütün kuruluşlarla anlaşması olması gerekir. Sadece kar değil, bunun gibi birçok doğal afetler olabilir bunlara hazırlıklı olmalıyız. Samsun'da yaşadık TOKİ evlerini, Düzce’de de yaşadık bunları da artık daha bilimsel olarak yapsınlar. Çağırsınlar yetkileri incelesinler. Burada su taşkını olur mu, toprak kayması olur mu yani her şeyi herkesin bilmesi mümkün değil.” dedi.

Haber: H. İŞCAN - S. YANAR