Milletvekili Yaşar Yakış ve DSİ 5. Bölge Müdürü Halit Uzunkaya önce, Düzce İl Merkezi içerisinden geçen Küçükmelen Çayı üzerinde yer alan Sarayyeri Köprüsünde incelemelerde bulundu.Yapılan inceleme sonucunda, köprü açıklığının yetersiz olması nedeniyle, büyük yağışlarda meydana gelen tıkanmaların taşkınlara sebep olduğu tespit edildi. Yine Küçükmelen deresine bağlanan Tabakhane Deresi üzerindeki mevcut köprünün 1998 yılında meydana gelen taşkın sonucu yıkıldığı ve yeniden yapılmasının zaruri olduğu belirlendi.

Bölge Müdürü Halit Uzunkaya yaptığı açıklamada, 1998 yılında yörede yaşanan taşkınlardan sonra Dünya Bankasının finanse ettiği TEFER Projesi kapsamında, Düzce İli içerisindeki Küçükmelen, Büyükmelen, Asarsuyu, Aksu, Uğursuyu Deresi ve Efteni Gölü ıslahı için 2001 yılında projeler hazırlandığı, ancak Dünya Bankası kredisi ile söz konusu ıslah projelerinin yapımının gerçekleştirilememesi nedeniyle DSİ bütçesine dahil edilerek söz konusu ıslahların gerçekleştirilmesinin ele alındığını belirtti. 2010 Yatırım Programına dahil edilen Asarsuyu ve Büyükmelen Derelerinin Kasım ayı içerisinde ihale edildiğini ve ihale sürecinin devam ettiğini kaydeden Uzunkaya, “Aksu Deresi ihale hazırlıkları tamamlandı.İhalesi yapılacak. Küçükmelen ve Uğursuyu Dereleri ile Efteni Gölünün ıslahları için 2001 yılında TEFER kapsamında hazırlanan projelerin revize çalışmalarının tamamlanmasına müteakip, DSİ (Düzce) 55. Şube Müdürlüğünce yürütülen projeler, 2011 yılında yapım ihalesine çıkacak. Küçükmelen Deresi ıslahı kapsamında Sarayyeri Köprüsü ile Tabakhane Deresi üzerindeki köprü talepleri de ele alınarak, yapılacak.” dedi.

Ayrıca Uzunkaya, Akçakoca Melenağzı üzerindeki dalga kıranın onarımı ve Büyükmelen Çayının ıslahı ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, “ İstanbul içme suyu temini amaçlı Büyükmelen Çayı üzerinde bulunan Melen Projesinin DSİ 14. Bölge (İstanbul) Müdürlüğünce yürütülüyor.Söz konusu proje kapsamında dalga kıran onarımı ve Melen Çayındaki ıslah tesisi ile ilgili Bölge Müdürlüğü ile görüşülerek Melen Projesi kapsamında yapılabilmesi sağlanacak.Akçakoca Edilli Köyü içerinden geçen derenin; ıslahı yapılmış olan kısımdan membaya doğru uzatılması ve bu dereye bağlanan yan dereninde ıslahı talebinin yerinde incelenerek gerekli çalışmalar yapılacak.Akçakoca Değirmenağzı Deresinde; iki köprü arasında makineli ıslah çalışması yapılması talebi yerinde incelenerek gerekli makineli ıslah çalışması yapılacak.Son olarak gezilen, Akçakoca Merkezi içerisindeki Orhanlı deresinde DSİ’ ce önceki yıllarda yapılan ıslahın membaya doğru uzatılması talebinin yerinde etüd edilecek. Ayrıca “Akçakoca İmar Planı Taşkın Etüdü” çalışmaları devam ederken, yapılan etüt kapsamında imar sahası içerisindeki tüm dere yataklarının incelenerek fiili olarak taşkına maruz yerleşimlerin ön inceleme raporları hazırlanacak. DSİ Uzun Vadeli Yatırım Programına dahil edilmek suretiyle yatırım programına teklif edilerek ödenekleri doğrultusunda gerekli ıslah çalışmaları yapılacak.” İfadelerini kullandı.

Haber; Ş. ÇAKIR