Gölyaka ile Mudurnu arasında 1968 yılından bu yana süre gelen sınır tartışmasının fitili yeniden ateşlendi. CHP Bolu Milletvekili Tanju Özcan Mudurnu’da yaptığı açıklamada yaylalar için yeniden ölçüm yapılması talebinde bulunacağını açıkladı.

İki ilin arasında yıllardır çözüm bulunamayan yayla sorununa son vermek amacıyla devreye giren İçişleri Bakanlığı, Gölyaka ile Mudurnu arasındaki sınırın 1928 yılındaki krokiye göre belirlenmesine karar verdi. Doğal güzellikleri ile bilinen Pürenli ve Balıklı yaylalarını Bolu'ya bırakan İçişleri Bakanlığı kararı da 43 yıldır süren sınır ihtilafına çözüm getirmedi.

1999'da meydana gelen depremden sonra yeniden yapılandırma için Düzce'nin Bolu'dan ayrılarak Türkiye'nin 81. şehri ilan edilmesi, sınır ihtilafına farklı bir boyut kazandırdı. 1968 yılından bu yana Düzce'nin Gölyaka ve Bolu'nun Mudurnu ilçelerine bağlı köyler arasında devam eden sınır tartışması, Düzce'nin il olmasının ardından köyler arasında ciddi bir krize dönüştü. Sınıra yakın bölgelerdeki köylerin geçimini ormancılıkla sağlaması ve Düzce'ye verilen köylerin, İçişleri Bakanlığı kararına göre Bolu'ya verilen alanlardaki ormanlardan yararlanamaması da bunda etkili oldu.

Dönemin Düzce Valisi Halil Nimetoğlu, Düzce ile Bolu arasındaki sınır tartışması ile ilgili Pürenli Yaylası ve Balıklı Yaylası'nın Bolu'ya bırakılması kararına mahkeme yoluyla itiraz ettiklerini açıklamış ve Düzce’nin verilen kararda mağdur olduğunu açıklamıştı.

İçişleri Bakanlığı,2005 yılında yapılan ölçümlerde 1928 yılına ait kayıtlara dayanarak Bolu'nun Mudurnu ilçesine bağlı Yeğenderesi, Ilıca, Ortaköy ve Karacasu, Mandıra köyleri ile Düzce merkeze bağlı Aydınpınar, Kavakbıçkı, Gölormanı ve Aktarla; Gölyaka ilçesine bağlı Çamlıbel, Yunusefendi, Güzeldere ve Hamamüstü köyleri arasını iki ilin sınırını belirlemiş, tartışmalı alanları Bolu'ya bırakmıştı. Yıllar sonra tartışmayı yeniden alevlendiren CHP Bolu Milletvekili Tanju Özcan Mudurnu yaylaları sorununun her gün gündemde olduğunu belirterek, "Yaylalar konusunda çözüm arıyoruz. 2012 yılının bahar ayında yaylalarda yeniden bir ölçüm yapılacak. Şuana kadar yapılan ölçümler Düzce lehine olmuş. Burada ciddi bir hata var. Çözüm için ne gerekiyorsa yapacağım" şeklinde konuştu.

Haber; R. BAL