Türkiye Büyük Millet Meclisi Adalet Komisyonunca, Türk Ceza Kanunu’nun 301’inci maddesinin değiştirilmesine ilişkin kanun teklifi 12,5 saat süren görüşmelerin ardından kabul edildi.

 

Teklifte, Cumhurbaşkanına verilen kovuşturma izni yetkisi, AK Parti milletvekillerinin verdiği önerge ile “ Soruşturma yapılması Adalet Bakanının iznine bağlıdır” şeklinde değiştirildi.

Komisyonda kabul edilen haliyle Türk Ceza Kanunu’nun 301’inci maddesi şöyle düzenlendi: Türk Milleti’ni, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ni ve devletin yargı organlarını alenen aşağılayan kişi 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Devletin askeri veya emniyet teşkilatını alenen aşağılayan kişi, birinci fıkra hükmüne göre cezalandırılır. Eleştiri amacıyla yapılan düşünce açıklamaları suç oluşturmaz. Bu suçtan dolayı soruşturma yapılması, Adalet Bakanı’nın iznine bağlıdır”.

Teklife yönelik muhalefet şerhi yazımı için önümüzdeki Cuma gününe kadar süre tanındı. Bu çerçevede 301’inci madde değişikliğinin en erken 30 Nisan’da Genel Kurul’a getirilmesi planlanıyor.

Ayrıca,  teklifin Genel Kurul’da aynen benimsenmesi durumunda, bu madde kapsamında yürüyen davalar duracak ve Adalet Bakanı’ndan izin istenecek eğer izin çıkarsa davalar sürecek. Kesinleşmiş mahkûmiyetler için de ceza üst sınırının 3 yıldan 2 yıla çekilmesi için yeniden görüşme talebi yapılabilecek.