Düzce’nin Akçakoca ilçesinde 1988 yılında bir bağışçının "Huzurevi" yapılması şartıyla verdiği alana yapılan ve 35 yıldır hizmet veren Türk Kızılayı Huzurevi binası için bir süre önce deprem analiz raporları kapsamında yıkım kararı verildi.
1999 Depremi'nde ufak çaplı hasar gören huzurevinde 37 personelle hizmet verilirken, son gelinen süreçte Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, depremle ilgili buranın güçlendirilmesi veya tahliyesiyle yönünde görüş bildirdi. Bunun üzerine Kızılay yetkilileri kararlarını tahliyeden yana kullandı. Türk Kızılayı Huzurevi'nin yerine yapılacak bina için çalışmalar devam ederken, ya mevcut binanın yerine ya da Akçakoca sınırları içinde uygun olan başka bir yere yeni bina yapılacağı açıklandı.
Huzurevinde kalan yaşlılar için ise Kartal'daki huzurevine yerleştirilmesi yönünde görüş bildirildi. Ancak bu durum huzurevi sakinleri başta olmak üzere kentteki tüm kesimlerin tepkisini çekti. Eylem ve açıklamalara sahne olan bu sıkıntılı süreç bu kez Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde gündeme taşındı. MHP Düzce Milletvekili Ümit Yılmaz, gündem dışı söz alarak, huzurevi sakinlerinin Akçakoca’da belirlenecek bir adrese yerleştirilmesi için Kızılay yetkililerine seslendi.
MHP Düzce Milletvekili Yılmaz, şöyle konuştu:
“Türk Kızılay’ına bağlı olarak çalışan, 1988 yılında açılmış ve 42 konuğu olan Akçakoca huzur evi binası bina ömrünü bitirdiği gerekçesi ile yıkım kararı alınmıştır. Kızılay’a bağlı olan Akçakoca huzur evinde kalan yaşlılarımızı bu durumdan oldukça tedirgin beklemektedirler. Huzurevi sakinleri Akçakoca’dan ayrılmak istememektedirler. Buradan Kızılay yetkilerine seslenmek istiyorum; Akçakoca huzur evinde kalan sakinlerimiz bina yapılana kadar Akçakoca’da bir yerde konuk edilmeli, yeni yapılacak olan bina kapasitesi arttırılarak yaşlılarımıza daha modern bir bina yapılmalı ve bina yapımı en kısa zamanda bitirilmelidir. Unutmayalım ki hepimizin bir gün huzurevlerine ihtiyacı olabilir. Bu yüzden yaşlılarımızın isteklerine kulak verelim.”
HABER:C.ÜSTÜNER