MHP Düzce Milletvekili Ümit Yılmaz, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na  belediye  teşkilatı olan yerleşim yerlerine içme, kullanma ve endüstri suyu temini hakkındaki kanunda değişiklik yapılması için  TBMM’ye teklif sundu.

Yılmaz’ın sunduğu teklifte, kendi sınırları dışındaki bir alanı su sağlamak amacıyla içme ve kullanma suyu havzası ilan eden büyükşehir belediyesi;  su havzası ilan edilen bölgelerde bulunan belediye, belde, köy, mezra gibi yerleşim birimlerinin su, kanalizasyon, arıtma tesisi, çöp depolama alanı gibi su kaynaklarının kirlenmesini önleyen alt yapı tesislerinin yapımını ve işletmesini yapacak.

İlgili kanun teklifinde, içme ve kullanma suyu havzası ilan edilen bölgelerde bulunan belediye, belde, köy, mezra gibi yerleşim birimlerinde yapılacak ve işletilecek tesislerin yapımı ve işletilmesi için su temin eden ilgili büyükşehir belediyeleri su havzasının bulunduğu büyükşehir belediyesi veya il özel idaresiyle yapılacak protokolle yapımının ve işletilmesinin bedellerini ödeyecek.

Bu kanunla birlikte İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Düzce İl Özel İdaresi protokol yapabilecek, suların bulunduğu iller de bu sular ile ilgili inisiyatif sahibi olabilecekler.