Koltuklarında zor oturur oldular

 

Havaların ısınmasıyla birlikte ilin bürokratı, siyasetçisi, yerel yöneticisi ve sivil toplum örgütü temsilcileri için de gezi mevsimi başladı. Son dönemde art arda yaşanan yurt dışı gezileri adeta baş döndürüyor. "Düzce'yi tanıtma gezisi", "İş gezisi", "Turizm gezisi", "İnceleme gezisi", "Kültür gezisi" ve "Özel gezi" başlıkları altında gerçekleştirilen uluslararası ziyaretler nedeniyle ilin yöneticileri artık koltuklarında zor oturur oldu. Ülkeler arası kaynaşmanın amaçlandığı gezilerde ticari ilişkilerin artması sağlanarak Düzce'ye yatırımcı çekmek ve doğal - kültürel zenginlikler tanıtılarak bölgeye gelen yabancı turist sayısının artması hedeflenirken, özel olarak nitelendirilen gezilerde ise sadece ülkeyi tanımak, gezmek ve alışveriş yapmak için yolculuk ediliyor.

 

Kültürel zenginlik anlatılıyor

 

Son dönemde sıklaşan gezilere bakıldığında Düzce Valisi Adnan Yılmaz, Milletvekilleri İbrahim Korkmaz, Osman Çakır ve Fevai Arslan'ın da aralarında bulunduğu 80 kişilik heyet şu günlerde Kuveyt'te Düzce'nin hem kültürünü hem de yemeklerini tanıtıyor. TBMM Kuveyt Dostluk Grubu Üyesi olan Milletvekili Korkmaz'ın özel girişimleri sayesinde düzenlenen gezide Düzce'de her milletten insanın yaşadığı vurgusu yapılarak, kültürel zenginlik Kuveyt halkına anlatılıyor. 1 hafta sürecek tanıtım gezisi sonrasında THK sponsorluğunda Kuveytliler'e Düzce ve ilçeleri de gezdirilecek.

 

Bu kez iş için değil gezmek için

 

Yerel yöneticilerin de hem yurt içi hem de yurt dışı gezilerinden kafasını kaşıyacak vakti kalmıyor. Özellikle Düzce Belediye Başkanı İsmail Bayram'ın Ortadoğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı Ombudsmanlığı gibi hem uluslararası düzeyde üstlendiği görevler hem de Düzce'de hayata geçmeyi bekleyen projelerin diğer ülkelerdeki örneklerini görmek amacıyla çeşitli inceleme gezileri gerçekleştirdiği biliniyor. Başkan Bayram son gezisini ise inceleme ya da görev için değil ziyaret için yaptı. Düzceli bazı işadamlarının öncülüğünde düzenlenen Makedonya-Arnavutluk ve Kosovayı kapsayan gezi programında ülkeleri ve kültülerini tanımak amaçlanıyor. 22 işadamı ile birlikte 1 haftalık geziye çıkan Başkan Bayram'ın Kuveyt'teki Düzce tanıtım programına da katılacağı öğrenildi.

 

Fuar ve iş görüşmeleri

 

Daha çok fuarlara katılmak, iş görüşmeleri yapmak ve ticari ilişkileri arttırmak için yurtdışına çıkan iş adamı ve sanayiciyi temsil eden sivil toplum örgütleri de sık sık Avrupa ve Asya ülkelerini ziyaret ediyor. Yaklaşık 1 ay gibi bir süre sonra başkanlık koltuğunu bırakacak olan Düzce Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Metin Büyük, Avusturalya'ya yaptığı ziyaretten kısa bir süre sonra Portekiz'e uçtu. Yine Düzce Ticaret ve Sanayi Odası koordinatörlüğünde faaliyet gösteren TOBB Düzce İl Genç Girişimciler Kurulu geçtiğimiz günlerde fuara katılmak ve iş görüşmeleri yapmak amacıyla Çin ve Singapur’a gitti. Düzce Sanayici ve İşadamları Derneği de çeşitli fuarlara katılmak amacıyla düzenlediği organizasyonla üyelerini Çin'e götürdü.

 

Öte yandan ilin ve kurumların başındaki isimlerin yurtdışı gezileri şu günlerde son hızla sürerken Düzce'de bu yaz hem turist hem de yatırımcı patlaması yaşanacak gibi görünüyor.

Haber: C. ÜSTÜNER