Referandum bitti tartışması sürüyor. Referandumda oylamanın devam ettiği esnada Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) aldığı mühürsüz zarflardaki oyların geçerli sayılacağı kararı alması ve sosyal medyada yapılan paylaşımlar CHP İl Başkanı Zekeriya Tozan’ı da kızdırdı. Tozan yaptığı yazılı açıklama ile Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) tepkisini ifade etti.

Referandum sonucuna saygılı olduklarını söyleyen Tozan yaşananla hakkında şöyle konuştu:

“Sosyal medyada matbaada basılır gibi seri basılan evet oylarını hep birlikte gördük. Keza mühürsüz pusulalar ayrı bir garabet. Pusuladaki mühür Devleti temsil eder. Mühürsüz pusula kimi temsil ediyordu ve bu pusulalar dışarıdan sokulmuş olabilir mi? Bu pusula ve zarfların aynı matbaada fazla basılıp dışarı çıkarılmış olabileceği ihtimalini de düşünmek zorundayız. Temel problem pusula ve zarfların gerçekliği değil, seçimin kanunlara uygun yapılıp yapılmadığıdır. Düzce'de yandaş basında çalışan bir kişinin sosyal medya hesabındaki “Oyları kimin verdiği değil, kimin saydığı önemli!!!” paylaşımını çok manidar buluyorum. Bu yaşananlar karşısında referandum sonucu “hayır” çıksaydı AK Parti tarafından kabul edilir miydi ve milletimiz tarafından meşru görülür müydü?’ diye sormadan edemiyoruz.”

Milletin YSK’nın seçim kanununu tanımayan tavrına isyan ettiğini ifade eden Tozan, “kucaklayıcı bir açıklama yapıp, ‘evet veren de hayır veren de bizim vatandaşımızdır’ demek yerine ‘Atı alan Üsküdar'ı geçti’ açıklaması bizi derinden yaralamış ve toplumdaki kutuplaşmanın derinleşmesi adına endişelerimizi daha da artırmıştır” ifadelerini kullandı.

YSK’nın geçmiş yıllarda AK Parti’nin Güneydoğu’da kaybettiği yerel seçimi bir zarfta mühür olmadığı için iptal ettiğini anımsatan Tozan, YSK’dan referandumla ilgili şikayetlerde adil karar vermesini beklediklerini söyledi.