CHP Düzce İl Başkanı Zekeriya Tozan, bugün parti binasında basın toplantısı düzenleyerek, parti olarak çeşitli platformlarda gündeme getirdikleri Düzce sorunlarını kamuoyuyla paylaştı. Tozan, geçtiğimiz hafta Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü'ye yaptıkları ziyaret ve CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal'ın Meclis Başkanlığı'na sunduğu soru önergesinin detayları hakkında bilgiler verdi.

DÜZCE'NİN SORUNLARI KONUŞARAK, UZLAŞARAK ÇÖZÜLEBİLİR”

İlk olarak Ankara'da Bakan'a sundukları Düzce raporunun içeriğini anlatan İl Başkanı Tozan, şöyle konuştu: “Çok fazla sorun götürmedik. İlk etapta Düzce'nin acil olarak çözülmesi gereken sorunlarını masaya yatırdık. Ortam çok hoştu. Bakanımız en iyi şekilde karşıladı. Yaklaşık 1.5 saat civarında oturduk, görüş-alışverişinde bulunduk. Önerilerimizi sunduk. Bakanımız görüşlerini söyledi. Ortaya şu çıkmıştır; “Düzce'nin sorunları konuşarak, uzlaşarak çözülebilir.” Bu siyaset tarzının Düzce'ye bundan sonra daha yararlı olacak kanaatindeyiz.”

KANSEROJEN BİR HAVA SOLUDUĞUMUZU İLETTİK”

En acil sorun olarak Düzce'deki hava kirliliği sorununu gündeme getirdiklerini belirten CHP İl Başkanı Tozan, “Kanserojen bir hava soluduğumuzu, bu hava üzerinden siyaset yapmanın doğru olmayacağını, bu problemin hem diğer partililerin hem bizim hem de bizim çocuklarımızın kısaca Düzce halkının herkesin sorunu olduğunu ve bu sorunun en acil bir şekilde çözülmesi gerektiğini ifade ettik.” dedi.

BÜTÜN HERKES DOĞALGAZI KULLANSIN”

Bununla ilgili Bakan Özlü'ye sundukları çözüm önerilerini de aktaran Tozan, şöyle konuştu: “Yasal bir düzenleme getirelim. Düzce koruma bölgesi ilan edilsin. Rusya ve İran'la yapılan anlaşmalar gereği kullansak da kullanmasak da belli bir miktar para ödüyoruz. Geçen yıllar ödediğimiz para ile tükettiğimiz miktara baktığımızda ödediğimiz kadar tüketmemişiz. Fazla rezerv var aslında. Biz şu öneriyi getirdik. Düzce'de doğalgaza yüzde 40 teşvik uygulansın. Bütün herkes doğalgazı kullansın. Katı yakıt yasaklansın. Endüstriyel bacaların gerekli filitreleri takılsın ve denetlensin. Ayrıca LPG'ye de yüzde 40'lık bir teşvik sağlansın. Bu anlamda araçlarla ilgili kirlilik olmazsa ve katı yakıtı da halledersek bu sorunu çözeriz diye sayın bakanımıza sorunu ilettik.”

BAŞKANLARA SESLENDİ: BİR AN ÖNCE YER TAHSİSİNİ YAPIN

Basın toplantısında Düzce'de faaliyeti mahkeme kararıyla durdurulankatı atık depolama tesisi noktasındaki sorun nedeniyle çözülemeyen çöp problemine de değinen Tozan, şunları kaydetti: “Günlük 400 ton üzerinde bir çöp var ise bu katı atıkların ayrıştırılması ile ilgili firmaların tesis kurup çöpten para kazanacaklarını söylediklerinde “Böyle bir çözüm varsa CHP bu çözümün arkasındadır, sizi destekliyoruz” dedik. Düzce'de iki tane OSB'miz var bunların endüstriyal arıtma tesisleri yok. Çilimli, Yığılca, Kaynaşlı, Gölyaka ve Gümüşova'nın arıtma tesisleri yok. Kanalizasyon sistemi direk lağım atıklarına gidiyor. Buralara arıtma yapılacak yer tahsisi yapılmış. İSKİ yapacak ama maalesef bizim bir takım belediyelerimiz biraz işi ağırdan almış. Ben tüm ilçe belediye başkanlarımıza sesleniyorum. Bir an önce yer tahsisini yapın.”

BÖLGE HASTANESİ OLABİLİR”

Yeni Düzce Atatürk Devlet Hastanesi'nin hizmete girmesi ile Muncurlu'daki boşalan hastane için Bakan Faruk Özlü'nün burayı bir rehabilitasyon merkezi yapmak istediklerini ifade ettiğini ancak CHP olarak Düzce'de bir Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne dönüştürülmesi için istekte bulunduklarını belirten Tozan, bu konuya ilişkin konuşmasına şu ifadelerle devam etti: “Düzce'de çok fazla kanser vakası var. Ben bir sağlık çalışanıyım. Kanserde hem radyoterapi hem kemoterapi dediğimiz tedavi şekilleri vardır. Özellikle ilaç verildikten sonra sindirim sistemi değişir hasalarımız kusmaya başlar önemli olan hastayı yatırmaktır ama Düzceli hasta İstanbul, Ankara, Kocaeli'ye gidiyor. Kemoterapi alan hasta araçta yolda gelirken kusarak bir o kadar daha kötü durumla geri dönüyor. Böyle bir sıkıntı var. Buraya yapılacak bir onkoloji hastanesi Düzce, Bolu, Ereğli, Zonguldak hatta Sakarya'dan dahi hasta çekebileceğini bir bölge hastanesi olabileceğini dair bir öneride bulunduk. Bakanımız onkolog hekim bulmakta zorlandıklarını konuyu değerlendireceklerini söylediler.Başka Üniversitelerde kadro bulamayan hekimler burayı tercih ederler biz burada hekimsiz kalmayız.Bu yönden değerlendirirlerse memnun olacağımızı belirttik.”

KAYMAKAM SÜRECİ DOĞRU YÖNETEMEMİŞTİR”

Akçakoca'daki Sosyal Bilimler Lisesi öğrencilerinin İmam Hatip Lisesi'ne dönüştürülen okullarından alınarak başka bir okula yerleştirilmesi konusunun da Bakan Özlü ile yaptıkları görüşmede gündeme geldiğini söyleyen CHP İl Başkanı Zekeriya Tozan, şöyle konuştu: “Burada temel problem şudur. Biz “Buraya neden İmam hatipli öğrenciler geliyor?” demiyoruz. Onlar da bizim öğrencilerimiz. Kaymakam bey süreci doğru yönetememiştir. Her seferinde farklı bir şeyler söylemiştir. Geçtiğimiz hafta ben, Sayın Tanal ve il yönetimden arkadaşlarımızla kaymakamımızla bir toplantı yaptık. Bir gün sonra tekrar görüşecektik. Ama birden baktık başka bir şey oldu. O gün bize ısrarla şunu söyledi; “İmam hatiplilerin kültürel eğitim yapısı gereği oraya sadece kız öğrenci alacağız.” dedi. Boş sınıfları ortak kullanalım diye öneri koymuştuk. “Ortamda erkek öğrenci olmasını doğru bulmuyoruz” dediler. Bugün baktık kızlı-erkekli İmam Hatip öğrencileri öğrenim görüyor. Bu kadar çelişkilerden rahatsızız. Buradaki temel problem İmam hatip öğrencilerinin problemlerini çözemeyen Akçakoca Kaymakamı ve İlçe Mili eğitim müdür var ortada.”

TANAL'DAN MECLİSE “SBL” ÖNERGESİ

Akçakoca'da yaptığı inceleme ve görüşmelerden sonra CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal'ın öğrencilerin sorunlarının çözülmesi adına meclise 14 maddelik bir önerge verdiğini belirten Tozan, “Bizim buradaki amacımız, kendi isteği ile okula gelen öğrencilerimizin tekrar okullarına geri dönmesidir. Velilerin mağdur edilmemesidir. SBL'nin yönetmeliği gereği hukuki olarak oradan taşınmaması gerektiğine dair bir hukuki bilgiler var elimizde... Arkadaşlarımızı bu konuyu yargıya taşıyacak. Bunu da buradan yargıyla paylaşmak istedik.” dedi.