Türkiye Satranç Federasyonunun desteğiyle düzenlenen, Düzce Üniversitesi 1. Ödüllü Elo Satranç turnuvası başladı. Turnuvaya 400 sporcu, bin 500 veli katıldı. Veliler ve sporcularla birlikte 7 tur düzenlenen proje 14 Ekim Pazar günü ödül töreniyle son bulacak.



“Satranç bir zeka oyunu”

Düzce Üniversitesi Rektör Yardımcısı İlhan Genç, satrancın öneminden bahsederek şöyle konuştu:

Üniversitemiz bildiğiniz üzere bu tür etkinlikleri yapıyor bugün çok daha farklı bir etkinlik yapıyoruz. Türkiye Satranç Federasyonu ile birlikte 402 katılımcıyla, önemli bir müsabaka ev sahipliği yapıyoruz.  Çocuklarımız bu vesileyle Türkiye’nin her yerinden geldiler gerçekten gurur verici. Satranç bir zeka oyunu düşünceyi geliştiren bir oyun. Aynı zamanda spor olarak bakılıyor. Düzce’de bu sporun ev sahipliği yaptığımız için çok gururluyuz. Türkiye satranç federasyonu hakemleriyle yapılıyor. Çocuklarımızın hamleleri yapmaya öğrendiğinde, hayatta da başlarına gelen engelleri problemleri çözebilecek. Bu açıdan anne ve babaların destek vermesi, ülkemiz geleceği adına kıvanç verici.”




“Bu bir özel turnuvadır”

Düzce Üniversitesi öğretim görevlisi Ayhan Aytin ise, müsabaka hakkında şu ifadelerde bulundu: 

“Düzce Üniversitemizin desteklediği, Türkiye genelindeki sporcularımızı ağırladığımız Düzce’nin ilk ulusal ve Elo Uluslar arası satranç reytingine dahil turnuvamızı düzenliyoruz. Turnuvamıza 400 sporcu yaklaşık bin 500 veliyle birlikte, Düzce Üniversitesi’nin eski ve yeni yemekhanelerinde hizmet veriyoruz. Turnuvamız veliler ve sporcularımız ile beraber 7 tur olarak düzenlenecek, 7 turun sonunda Pazar günü aksam saatlerinde ödül töreniyle turnuvamızı bitireceğiz. 5 kategorimiz var. A ve B kategorilerimiz uluslar arası puana göre düzenlenmiştir. Bin 600 puan ve üstü olan kuvvetli sporcuları A kategorisine aldık. Bin 600 puanın altında olan sporcularımızı B kategorisine aldık. Bunun dışında, puanlar orayı tutsa da yaşı tuttuğu için yaş kategorisinde oynamak isteyen sporcularımızı  8-10-12 yaş kategorilerinde oynatıyoruz. Bu bir özel turnuvadır. Ödüllü bir turnuvadır. Tahmini 15 şehirden sporcu geldi. Bizde yaklaşık 20 hakemle birlikte hizmet vermekteyiz.” 



“Türkiye de satranç ilerliyor”

Öte yandan, ülkemizin yetiştirdiği satranç ustası Kıvanç Haznedaroğlu, turnuvayı ziyaret ederek müsabakayı şu sözlerle anlattı:
“Düzce’de ilk defa düzenleniyor böyle büyük bir turnuva. Ayhan Bey, vasıtasıyla iletişime geçip buraya geldik. Çok güzel bir salon hazırlamışlar, satranç için ideal bir ortam. Kendilerine çok teşekkür ederim. Ben 32 senedir satranç ile uğraşıyorum, her kademede görev aldım. Hem oyuncu olarak, hem de antrenör olarak.  Yabancı ülkelerin antrenörlüğünü de yaptım. Satranca destek veren herkese destek veriyorum.  Türkiye de satranç ilerliyor. Çok yetenekli sporcularımız var.  Okullarda satranç dersi başlatıldığından beri yeni yetenekler çıkmaya başladı. İlerliyor fakat, yeteri kadar hızlı değil. Amatör sporlara destek çok verilmiyor maalesef. Sponsorluk yasası çok önemli bu durumda bireysel bir spor, satranç eğer bunlarda devreye girerse çok daha başarılı olacak."



Haber: B. SUNMAN