Düzce İdmanyurdu takımının eski Başkan ve Antrenörü Yaşar Kaviloğlu haber merkezimize yaptığı açıklamada amatör takımların sıkıntılarını anlattı.

Kaviloğlu, “Düzce amatör kümede 75 kulüp mevcut bu kulüplerin 14 takımı süper amatör, 16 takımı 1. amatör ve 21 takımı 2. amatör takımları diğer takımlar ligde bir varlar bir yoklar. Amatör sporda çekilen sıkıntıları yıllardır kulüp başkanlarından, antrenörlerden, hakemlerden, saha komiserlerinden, il temsilcilerinden ve sporculardan sağda solda dinledik. Amatör sporun içinde uzun yıllar yer alan isimler bizlere açık açık bu sıkıntıları anlattı. Onları dinledim. Amatör kulüplerin içinde bulunduğu durumu biliyorduk. Ancak bizlerin ve muhtemelen sizlerin bilmediği birçok konuyu da öğrendik” dedi.

Sorunlar olmuş yumak yumak
Yaşanan sıkıntıları konu başlıkları halinde aktaran Yaşar Kaviloğlu “Gerçekten amatör sporun ayakta durması büyük özveri istiyor. Sorunlar olmuş yumak yumak, içinden çıkmak ise oldukça zor” dedi.

Okul-kulüp işbirliği
“Okul sporlarında da sıkıntılar büyük… Salonu olmayan okulların spor yapması zor gözüküyor. Salonu olan okullar ise öğrencilerine yeterli eğitimi vermiyor. Bazı branşlarda kulüpler ve okullar iş birliği içinde olması lazım.”

Tesis en önemli sıkıntı 
“Amatör sporda sıkıntılar çözülmeyi bekliyor. Önemli sorunlardan bir tanesi tesis eksikliği… Bunun yanında var olan tesislerin temiz ve bakımlı olduğunu söylemek imkansız.”

Sponsor bulunmuyor
“Kulüplerin en çok istediği ancak başaramadığı durum sponsor bulamamak… Amatör kulüpler başkan ve yöneticilerin omuzları altında yaşamlarını sürdürüyor. Onların çabası mahalle takımlarını ayakta tutuyor. Sponsorluk için çalınan kapılar yüzlerine kapatılıyor… Sponsor yasasında firmaların kulüplere yaptığı ödemelerinin tamamının vergiden düşülmesi bilinmesine rağmen amatör kulüplere bu destek verilmiyor.”

Ulaşım ayrı bir sorun 
“Ulaşım da ayrı bir dert olarak gözüküyor. Amatör kulüp takımları hangi branşta olursa olsun idmanlarına ve resmi müsabakalarına gitmekte büyük sıkıntı çekiyor. Ulaşım maliyeti haftada iki idman ve bir maç düşünülürse 200 lirayı buluyor. Ama hiçbir geliri olmayan kulüpler araçlarla ulaşım ücretlerini yöneticilerin cebinden ya da mahallesinde bulunan manavdan, bakkaldan, kasaptan buluyor.”

Transfer yapamıyorlar
“Amatör kulüpler sezon başında lisans, filiz lisans ve vize işlemlerini maddi olanaklar nedeniyle yapamıyor. Bu nedenle yeterince sporcu sayısını bulamıyor. Bir futbolcunun lisans, vize, aktarma işlemlerini düşünürsek bin lirayı buluyor. Futbolcu sayısının fazlalığını düşünürsek ise bu amatör kulüplerin olmayan bütçelerinde bulunması imkansız bir rakam” 

Belediyelerin desteği yetersiz 
“Bazıları belediyelerin amatör spor için yeterince destek verdiğine inanıyor bazılar ise bu desteği yeterli bulmuyor. Malzeme konusunda çekilen bu sıkıntılar belediyeler tarafından karşılanmış gözüküyor. Ancak bu yeterli gelmiyor. Belediyelerin amatör sporu desteklemek adına daha fazla spor imkanı sunması gerektiği düşünülüyor. Salon sayısı ve futbol sahası artırılabilir. Belediyelerin amatör spora destek vermesi konusunda diğer illerin daha ileride olduğu da belirtiliyor. Ayrıca belediyeler amatör spor denilince sadece futbol branşına yardım yapıyor. Diğer branşlar üvey evlat muamelesi görüyor. Bireysel sporlara destek hiç mi hiç verilmiyor.”

“Amatör spor denilince akıllara sadece futbol gelmesin… Birçoğumuz amatör sporun futboldan ibaret olduğunu düşünüyoruz ama yanılıyoruz. Düzce’de hizmet veren 75 kulübün birçok branşta hizmet verdiği unutulmamalı.”

Alt yapı gelişmiyor 
“Alt yapının gelişmemesi ise en önemli problemlerden bir tanesi. Kulüpler maddi olanaklar nedeniyle altyapıya eğilemiyor. Ya da ancak birkaç branşı bir arada götürebiliyor. Bu nedenle birçok kulüp alt yapısından feda etmek zorunda kalıyor. Düzce sporunun gelecekte başarılı olması da bu sayede imkansız bir hal alıyor.”