Son 10 yılın Kırkpınar birincilerinin katılımı ile Türkiye’nin er meydanı Düzce’de kuruldu. Düzce Belediyesi tarafından geleneksel hale getirilen ve bu yıl 11’incisi gerçekleştirilen Geleneksel Yağlı Pehlivan Güreşleri kapsamında Kırkpınar Er Meydanının son on yıldaki şampiyonları kozlarını Düzceli güreş severlerin önünde paylaşıyor.

Düzce Belediyesi tarafından inşa edilen ve ilk kez müsabakalara ev sahipliği yapan 2500 kişi kapasiteli Çolak İsmail Atay Er Meydanının açılışı saat 10.00’da Düzce Belediyesi Mehteran Gösterisi ve protokol konuşmaları ile yapıldı.



Gün boyu sürecek olan güreşlere geçen 10 yılın birincilerinin içinde olduğu 55'i başpehlivan yaklaşık 1000 sporcu katıldı.





Güreş şöleni minikler 1, 2 ve 3 güreşleri, teşvik, tozkoparan ve ayak güreşlerindeki müsabakalarla start aldı. Deste küçük, Orta, Büyük Güreşleri ile devam eden güreş karşılaşmaları, Başpehlivan kuram çekimiyle devam etti.


Güreş müsabakaları hakkında Öncü Haber’e açıklamalarda bulunan Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş, Düzce’ye muhteşem bir güreş sahası kazandırmanın ve açılışını da tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşlerinin bir hafta sonrasında gerçekleştirmelerinin önemli olduğunu söyledi.

Kırkpınar’ın rövanşı yapılıyor
Çolak İsmail Atay er meydanının Kırkpınar’ın rövanşının yapıldığı bir alana döndüğünü belirten Keleş, “Düzce Belediyesinin hazırlamış olduğu altın kemer tarihi Kırkpınar’dan sonra Düzce’de pehlivanlara hediye edilen kemer olacak. Altın Kemeri geçen sene Recep Kara, ondan önceki sene Osman Aynur almıştı. Bu senede inanıyorum ki burada hak eden bir güreşçinin boynunu bu altın kemer süsleyecektir.” dedi.



50’ye yakın güreşçimiz er meydanında
Düzce Belediyesi Haşim Keleş Güreşçi Lisans Kulübünün yetiştirmiş olduğu 50’ye yakın yağlı güreşçinin er meydanına çıktığını dile getiren Keleş, “Onlardan da inanıyorum ki derece yapan olacaktır. Biz ata sporu yağlı güreşe hizmet ettiğimiz gibi serbest güreşe ve grekoromen güreşe hizmet edecek başka spor sahası daha açmıştık. Türkiye’de güreş için yapılmış ilk kapalı spor salonunu biz yaptık. İçerisinde bir jimnastik salonu da var. Bütün spor dallarının temeli jimnastiktir. Çocuklarımız hem jimnastik yapsın onun üzerine de güreşçi olsun istiyoruz. İşte biz böyle spora alt yapı sağlayarak ünlü başpehlivanları Düzce’ye güreş hocası olarak getirerek, yine böyle tarihimize sahip çıkarak Kırkpınar da başpehlivan olmuş Çolak İsmail Hatay’ın ismini bu sahaya verdik. Onu unutan Düzcelilere tekrar hatırlatmış olduk.” diye konuştu.

Keleş, katılımın memnun edici seviyede olduğunu aktararak Düzce güreşlerinin Türkiye’nin en büyük güreşleri olacağını sözlerine ekledi.

Haber:Y.SEVER