Kitleleri peşinden sürükleyen dünyanın en çok izlenen sporun finansal tarafının salgın sonrası dönüşeceği durum, "futbol ekosisteminde" en çok merak edilen konulardan biri olarak göze çarpıyor.

Salgın sebebiyle maç günü ve yayın gelirlerini kaybeden birçok kulüp, futbolcu ve personel maaşlarında indirime gitti, bazı çalışanlarını ise ücretsiz izne çıkarmak zorunda kaldı. Futbol dünyasında Real Madrid, Barcelona, Borussia Dortmund ve Juventus başta olmak üzere birçok kulüp, oyuncularının maaşlarında kesintiye gitti.

UEFA'nın finansal fair play kurallarının önüne geçemediği futbol dünyasındaki astronomik bedelli harcamalar, bu kez koronavirüsün kıskacına girdi.

Koronavirüsün neden olduğu dünya çapındaki büyük finansal kayıplar, kısa ve uzun vadede futbolda kulüp bütçeleri, menajer ücretleri, oyuncu maaşları ve astronomik bedelli transferlere bakış açısının değişeceğinin sinyallerini veriyor.

Transfer piyasası köklü bir değişiklik yaşayabilir

Kulüplerin yaşadığı mali kriz dolayısıyla dünya çapında transfer yaklaşımının değişmesi bekleniyor.

Özellikle iflasın eşiğine gelen kulüplerin, en iyi oyuncularını düşük bonservislerle ellerinden çıkarmak zorunda kalması, ihtimaller arasında yer alıyor. Bu sayede transfer piyasasında bonservis bedellerinin genel olarak aşağıya çekilme eğilimi, gündemdeki yerini koruyor.