Kilo problemi olan bazı kişiler, ramazan ayını zayıflamak için fırsat olarak görürler ve sadece iftar sofrasında bir şeyler yerler. Böyle bir beslenme şekliyle kişi kilo vermek yerine kilo alabilir. Bazal metabolizma hızının yavaşlaması, iftar ve sahur vakitlerinin günün daha az hareket edilen saatine denk gelmesi fiziksel aktivitenin ramazan ayı boyu düşüşe geçmesi günlük biyoritmimizin değişmesine sebep olacak ve kilo almamız kaçınılmaz olacaktır. Bunun için neler yapılabilir:

Her yaş gurubu için:İftardan 1-1,5 saat önce 45-60 dakika hafif tempo yürüyüş

Her yaş gurubu için:İftardan 2-2,5 saat sonra yine hafif tempo 45-60 dakika yürüyüş, az tekrarlı mide bel egzersizleri

30 yaşından genç kişiler için:İftardan 2 saat sonra 30 dakika temposu biraz yüksek yürüyüş ve size ait olan antrenman programı

30-45 yaş arası kişiler için:İftardan sonra 45 dakika hafif tempo yürüyüş, mide-bel egzersizleri ve az tekrarlı ağırlık antrenmanı



Ramazan Ayında Neler Yapılmamalıdır?



Sabah çok erken saatlerde cardio ağırlıklı bir egzersiz türü yapmak ya da aerobic derslerine katılmak
İftardan hemen sonra temposu yüksek koşu yapmak ve hemen iftardan sonra mide-bel egzersizleri yapmak
İftardan önce ve sonra temposu yüksek gurup derslerine katılmak
Oruçluyken yüzmek, sauna ve buhar odasını kullanmak



Hem oruç tutup hem de spor nasıl yapılır



Öğleden sonra spor yaparsanız, uzun süre aç kaldığınız için kan şekeriyle ve metabolizmayla ilgili bazı problemlerin ortaya çıkacağı kesin. Onun için oruç tutanlar, herhangi bir sportif aktivitede ya da amatörce bir takım egzersizlerde bulunmak istiyorsa; sahur ya da iftardan 2-3 saat sonra yapılması en uygunu.


Yapılacak sporun süresi ya da şiddetinin önemi



Kişinin uzun süredir yaptığı sporu oruçluyken sürdürmesinde bir sakınca yok. Çünkü o kişinin o spora karşı adaptasyonu vardır. Ama dikkat etmesi gereken, Ramazan ayı süresince sporun dozunu düşürmektir.



Oruç tutarken sakıncalı olan sporlar



Tansiyonla ya da vücut ve şeker metabolizmasıyla ilgili sorunlar çıkabilir. Bu da kişinin ani bayılmasına sebep olabilir. Oruçluyken ekstrem sporlardan uzak durmak gerekir; yamaç paraşütü ya da dağcılık gibi… Çok uzun süre koşmak da tehlikeli olabilir. Ama zaten bunlar profesyonel sporlar. Profesyonel sporcuların kesinlikle oruç tutmaması gerekir. Amatör sporcular için oruç tutmanın hiçbir sakıncası yok; uygun saatlerde yapıldığı, süresi ve dozajı azaltıldığı sürece!..



Oruç süresince ara verilmesi gereken sporlar


Hafif sporları sürdürebilirsiniz ama ağır sporları yapmamakta fayda var. Özellikle de cardiovasküler sisteme dayalı sporlara ara vermekte fayda var. Örneğin atletizm, yüzme,basketbol, voleybol ya da tenis…Ama yelken ya da yürüyüş gibi sporlara devam edilebilir. Ayrıca şunu da belirtmekte fayda var; spor süresince terlemeyle vücutta çok fazla sıvı kaybı oluşur. Oruç süresince sıvı alamadığımız için terlemeyle birlikte, vücuttan atılan bazı temel elementleri yerine koyamıyorsunuz. Bu da vücutta zarar yaratabilir.Kalp hızı ve tansiyonun ise oruçlu olup olmamakla ilgisi yoktur.



Oruç tutarken spor yapmak konusunda öneriler