1992 yılında kurulan ve genel merkezinin Almanya'da bulunduğu Spor Akademisi projesi 8 ülkede faaliyet gösteriyor. İlk olarak Almanya'da bulunan genel merkez 1995 yılında İsviçre'ye alındı.

Türk sporu için milat olarak kabul edilecek olan projeyle ilgili olarak açıklamalarda bulunan Avrupa Türk Spor Birliği Genel Başkanı Abdullah Şahin, Gençlik ve Spor Genel Müdürü Mehmet Atalay, Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu ile Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın bu konuda bilgilendirildiğini söyledi.

Avrupa Futbol Şampiyonası nedeniyle İsviçre'ye gelen devlet erkanının, projenin Türkiye'de hayata geçirilmesi için start verdiğini, ilgili komisyonların alt yapı hazırlıkları ile ilgili tüm ayrıntıları oluşturmaya çalıştığını belirten Şahin, Pekin Olimpiyatlarından sonra proje ile ilgili çok önemli gelişmelerin olmasını beklediklerini belirtti. Şahin ayrıca önümüzdeki aylarda Türkiye'ye yapılacak olan spor akademisi projesinin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından Türk ve Dünya spor kamuoyuna açıklanmasını beklediklerini dile getirdi.