Şuranın açılış konuşmasını yapan İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan, bu etkinlikle yerel yönetim olarak Türkiye'de bir ilki gerçekleştirdiklerini söyledi.
Yaklaşık 500 katılımcının 10 ayrı masada, çok sayıda spor branşıyla ilgili spor yönetimi, sporun altyapısı, ekonomisi ve bütçelemesi, tesisleşmesi, eğitim ve spor ilişkisi, spor ve medya gibi konularda çok yoğun müzakereler yapılacağını anlatan Doğan, hazırlanan sonuç raporunun tavsiye kararı olarak gerekli mercilere yönlendirileceğini bildirdi.
Açılış konuşmalarının ardından spor programcısı Ersin Düzen'in moderatörlüğünde TASKK Genel Başkanı ve Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Yönetim ve İcra Kurulu Üyesi Ali Düşmez, Türkiye Basketbol Federasyonu Asbaşkanlarından Efe Aydan,Düzce ASKF Başkanı Erdoğan Bıyık, eski TFF Merkez Hakem Kurulu Başkanı Mustafa Çulcu ile eski milli futbolcu Ogün Temizkanoğlu'nun konuşmacı olarak katıldığı panel gerçekleştirildi. 
Ali Düşmez, panelde yaptığı konuşmada, futbol kulüplerinin finansal fair-play'e çok dikkat etmesi gerektiğini kaydetti. Sporun tüm dallarında sorumluluk taşıyan kurumların başındaki insan olarak bu tür çalışmaların sporumuza büyük katkılar sağlayacağına inancım tamdır. Türk sporu kalitesini artırmakta ve artırmaya da devam edecektir. Özellikle altyapılarda ve amatörlerde yapılan, çoğu kimsenin hayal dahi edemediği, birçok çevrenin yapılacağına mahal vermediği Sahalarımıza sağlık personeli atanması ve daha birçok yapılan projelerimiz bunun en güzel örneğini teşkil etmektedir.
Bizler bu tarz çalışmalarımıza aynı hızla devam edecek, sporu,sporcumuzu, amatör profesyonel tüm kulüplerimizi daha başarılı daha düzeyli ve kaliteli spor yapması için gayret edeceğiz.”
Düşmez kendisine yöneltilen sorulara net ve doyurucu cevaplar vererek salondakilerin taktirini kazandı.
Panelin sonunda Kocaeli ASKF Başkanlığı'nı da ziyaret eden DÜŞMEZ, ziyaretinde Federasyon Başkanı Murat AYDIN tarafından karşılanarak kendisine Kocaeli ile ilgili bilgi sunumu yapıldı.
Efe Aydan ise Türkiye'nin spor alanında geleceğinin gençlerden geçtiğini belirtti. Gençlere iyi bir spor eğitimi verilmesi gerektiğini aktaran Aydan,  “Olimpiyatları almak istiyoruz. İyi de devşirmelerle mi yarışacağız? Buna karşıyım. Benim kendi ülkemde yetişmiş, benim Türk antrenörümle bir noktaya gelmiş sporcuların bulunup ortaya çıkartılması, bu tip sporcularla derece almamız beni çok daha fazla mutlu ediyor” ifadelerini kullandı.
Mustafa Çulcu da 2009'da üye olunan UEFA Hakem Konvansiyonu'yla Türk hakemlerinin önünün açıldığını vurguladı.
Ogün Temizkanoğlu ise sporcuların yanı sıra kulüp yöneticilerine de eğitim verilmesi gerektiğini bildirdi. Temizkanoğlu, şöyle konuştu:
“Bir teknik direktör alırken onun isteklerini yapacaksınız ama daha sonra vazgeçip 'o futbolcuyu almayacağım, bunu alacağım' diyeceksiniz. Benim bildiğim kadarıyla en son Hamza hocanın başına gelenler… Demek ki Türkiye'de 3 tane kupa almışsınız, eğer yönetici sizi sevmiyorsa hiçbir şey fark etmiyor.”
Panelin ardından onarlı gruplarda, müzakere yöntemiyle katılımcıların görüş ve önerilerini dile getirdiği çalıştay gerçekleştirildi.
Şurada kayıt altına alınan görüş ve öneriler, daha sonra rapor haline getirilecek.