Vatan gazetesinin Maliye Bakanlığı'na yakın kaynaklardan edindiği bilgilere göre süreç şöyle gelişti: Düzce İl Özel İdaresi 2007'de Kaynaşlı Mal Müdürlüğü'ne başvurarak halk arasında 'Topuk Yaylası' olarak bilinen bölgenin kendilerine turistik tesis olarak tahsis edilmesini istedi. Hemen ardından Fenerbahçe Spor Kulübü bu bölgenin turistik amaçlı kullanım için 49 yıllığına kendisine kiralanmasını talep etti. Ancak Tarım İl Müdürlüğü bu başvuruyu bölgenin mera ve hayvan otlatma alanı olduğunu belirterek reddetti. İl Özel İdaresi, başvurusu reddedilmesine rağmen bu işin peşini bırakmadı. İdare, bu sefer 153.000 m2 lik Topuk Yaylası'nın kültür, turizm, gençlik ve spor ile ilgili kurumsal yatırım yapılmak üzere tahsis amacı değişikliği talebinde bulundu.
YAYLA'NIN VASFI DEĞİŞTİ
Düzce İl Özel İdaresinin tahsis amacı değişikliği (yani yayla vasfından çıkarılması), İl Mera Komisyonu ile Defterdarlık tarafından uygun görüldü. Düzce Valiliği'nin 28 Ekim 2008 tarihli 'Olur'u ile taşınmazın tahsis amacı değiştirilerek Hazine adına tescil edildi. Tescil işleminin ardından da Maliye Bakanlığı söz konusu taşınmazı çok amaçlı spor kompleksi yapılmak ancak ticari amaçla kullanılmaması kaydıyla Düzce İl Özel İdaresi'ne tahsis etti. Düzce İl Özel İdaresi tahsisi aldıktan hemen sonra Fenerbahçe Spor Kulübü ile 23 Şubat 2009'da bir protokol imzaladı.
TAHSİS KALDIRILDI
Yapılan protokole göre, bölge spor kompleksi, halka açık alan ve çevre düzenlemesi işlerinin yapılması karşılığında 25 yıllığına Fenerbahçe Spor Kulübü'ne verildi. Ancak Fenerbahçe yönetimi tahsis şartlarına aykırı bir şekilde taşınmaz üzerine ticari gelir elde edecek otel ve yan tesisler ile Fenerium mağazası açtı. Bunun üzerine Maliye Bakanlığı harekete geçti. Maliye önce kulübü uyardı. Bundan bir sonuç alamayınca 28 Aralık 2012 tarihinin de tahsis kaldırıldı. Konunun tüm yönleriyle incelemesi için Maliye Bakanlığı tarafından bir müfettiş görevlendirildi.
ODA FİYATLARI SİTEDE
Topuk Yaylası'nda bulunan tesis 3 bölümden oluşuyor. Takımın antrenmanlarını yaptığı alan ve konakladığı bölümlerle ilgili bir sıkıntı yok. Ancak 2.5 katlı tesis otel olarak kullanılmış görünüyor. Maliye müfettişleri tarafından hazırlanan raporda söz konusu otel bölümünün 2011 yılı Temmuz ayından itibaren işletildiği ve düzenli olarak müşteri kabul ettiğine dikkat çekiliyor. Buna göre tesiste 2011 yılında 5.414, 2012 yılında ise 17 bin 861 gecelik konaklama yapılmış. Raporda tesisin otel olarak işletildiğinin bir kanıtı olarak Kulübün resmi internet sitesinde yer alan oda fiyatlarına da yer verilmiş. Göl tarafındaki odalar hafta sonları 250, hafta içi ise 120 TL'den pazarlanıyor. Orman tarafında ise fiyatlar hafta sonu 225, hafta içi 100 TL olarak belirlenmiş.Kongre üyeleri otelde hafta içi ücretsiz kalabiliyor. Taraftar karta sahip olanlara ise yüzde 50'ye varan indirimler söz konusu.
Haber: H. İŞCAN