Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın bütçe görüşmelerinde, CHP Düzce Milletvekili ve Dışişleri Komisyonu Üyesi Talih Özcan’ın gündeminde ekonomi vardı. Bütçe görüşmeleri sırasında söz alan Özcan, Bankacılık Düzenleme Ve Denetleme Kurumu’nun görevinin zor durumdaki insanların menfaatlerinin korunması olduğunu hatırlattı.

“Vatandaşlarımızın bankalara olan borcu 2 trilyon 613 milyar lira”

Türkiye’de vatandaşların bankalara olan borcunun 2 trilyon 613 Milyar lira olduğunu belirten Özcan, Türkiye’nin şu anda tarihinin en derin ve en yaygın ekonomik krizini yaşadığını öne sürdü. Geçim sıkıntısının nüfusun geniş bir bölümüne yayılmış olduğunu savunan Özcan, “Vatandaş adeta borç batağına saplandı. Vatandaşlarımız en temel ihtiyaçları için bile bankalardan kredi çekmek zorunda kalıyor. Kredi kartlarına yükleniyorlar. Ancak gelirleri, borçlarını ödemeye yetmiyor. Borçlarını ödemek için sürekli kredi çekmeye mahkum edildiler. Bankaların, vatandaşlarımızdan alacaklı olduğu rakam 1 Aralık itibariyle 44 milyar daha artarak, 2 trilyon 613 milyar liraya yükseldi” diye konuştu.

Her 25 aileden biri icralık

İcra takibine alınan vatandaşların borcunun 1 yılda 14 milyar lira arttığını belirten Özcan,  “Geçtiğimiz Ocak ayından Ekim ayına kadar, 708 binden fazla kişi kredi borcunu, 694 bin kişi ise kredi kartı borcunu ödeyemediği için bankalar tarafından takibe alınmış durumda. Merkez bankasının raporlarına göre, 41 Milyar Liralık batık kredi bulunuyor. Sadece bu yıl içinde 1 milyon 100 bin kişi banka borçlarından dolayı icralık oldu. Yani, her 25 aileden biri icralık olmuştur demek yanlış olmaz. Bu korkunç bir oran. Ülkemizin içinden geçtiği buhranı gözler önüne seriyor” şeklinde konuştu.

“Bankalar, yandaşa gelince seyirci kalıyor”

Özcan, bankalara olan borcunu ödeyemeyen veya geciktiren vatandaşların ertesi gün telefonlarının susmadığını ve baskı gördüklerini söyleyerek, konuşmasına şu şekilde devam etti:

 “Demirören’i hatırlayalım. Sadece Ziraat Bankası’na olan 5,2 milyar liralık borcunu ödüyor mu? Kamu bankaları yandaşların borçlarını tahsil etmek için ne yapıyor? Dar gelirli vatandaşın borcu olunca hukuk ve bankacılık sistemi işliyor da… Yandaşlara gelince, seyirci mi kalıyorsunuz?”

Yasadışı yollarla servet kazananların önüne ne zaman geçeceksiniz?

“Yasa dışı servet kazananların önü ne zaman geçeceksiniz?” diyerek hükümet yetkililerine seslenen Özcan,  “Bankacılık Düzenleme Ve Denetleme Kurumu’nun görevinin ise zor durumdaki insanların menfaatlerinin korunması olduğunu hatırlatan Özcan, şöyle devam etti: Mesela milyonlarca insanımızı dolandıran Çiftlikbank’ın, Thodex’in siyasi uzantıları niçin ortaya çıkarılmıyor? Yargıya taşınan Denizbank olayı, kara para aklanan güzellik merkezleri, şirketlerin yurtdışına kaçırdığı milyar dolarlar, Türkiye’ye giren kaynağı belirsiz paralar… Bütün bunlar olurken BDDK, SPK, MASAK nerede? Emeğiyle çalışan insanlarımız, çiftçilerimiz, emeklilerimiz, memurlarımız, işçilerimiz düşük ücretlerle hayat mücadelesi verirken, yasadışı yollarla servet kazananların önüne ne zaman geçilecek?” 

“Bizim iktidarımızda bütçeler halk için yapılacak!”

Özcan konuşmasını şöyle tamamladı:

“Ülkemizde, kurumlar vergisi rekortmeni bankalar oldu. Orta sınıf yok edildi. Geriye, borç batağı içindeki vatandaşlarımız kaldı. Demokrasi ve hukukun üstünlüğü, ekonomide güven ve istikrarın sağlanması için olmazsa olmazdır. Bizim iktidarımızda, bütçeler halk için olacak. Ekonomide istihdam yaratılacak. Üretime dayalı yatırımlar yapılacak. İşsizlik problemi çözülecek. Kur artışı engellenecek. Gelir dağılımında ve bankacılık sisteminde adalet olacak! Söz veriyoruz.”

HABER: Savaş ARI