31 Mart yerel seçimlerinde Düzce, ilçe, belde ve köylerde binlerce seçmen Belediye Başkanları, Belediye ve İl Genel Meclisi Üyeleri ile mahalle ve köy muhtarlarını belirlemek için sandık başına gitti.

Bazı köy ve mahallede muhtar adaylarının, birbirine yapışmış halde zarfın içine konulan birden fazla oy pusulaları nedeniyle oyları geçersiz sayıldı. Bu köylerden birisi de mevcut muhtar Metin Kılıç ile muhtar adayı Ercan Şahin’in yarıştığı merkeze bağlı Paşakonağı köyü oldu.

Seçimleri bir oyla kaybeden muhtar adayı Ercan Şahin’e aynı zarf içinde birbirine yapışmış halde iki oy pusuları çıktı. Bunun üzerine Şahin, oyun geçerli sayılması ile ilgili yazdığı dilekçe ile ilgili yasa maddesini, Düzce Merkez İlçe Yüksek Seçim Kurulu’na sundu.

Oyun geçerli sayılıp sayılmaması ile ilgili Yüksek Seçim Kurulu’nun vereceği kararın önümüzdeki günlerde sonuçlanması bekleniyor.

Muhtar adayı Ercan Şahin, YSK’ya verdiği dilekçede şu ifadelere yer verdi:

KUTLAMA PROGRAMI BELLİ OLDU KUTLAMA PROGRAMI BELLİ OLDU

“31 Mart 2024 Mahalli idareler Seçiminde Düzce ili Merkez ilçesi Paşakonagı Köyü muhtar adayı olarak seçimlere katıldım. 1573 numaralı sandıkta oyların sayım aşamasında, lehime kullanılan bir oyda, pusulanın arkasına, ayni pusuladan bir tane daha yapışmış olup, aynı zarfta tarafıma, 2 oy kullanılmıştır. Oy sayımında ise bu oy geçersiz sayılmıştır.

Seçmen iradesinin açık olmasına rağmen, tarafıma kullanılan oy geçersiz sayılmış ve kesinleşmemiş sonuçlara göre, 1 oyla seçimi kaybetmiş bulunmaktayım.

Açıklamış olduğum ve resen nazara alınacak sebeplerle, itirazlarımın kabulü ile 31 Mart 2024 Mahalli idareler Seçiminde, Düzce ili Merkez ilçesi Pasakonağı Köyü muhtarlık seçimleri ile ilgili Paşakonağı Köyünde bulunan, 1573 numaralı sandıkta kullanılan oyların, yeniden sayılmasını, usul ve yasaya aykırı olarak geçersiz sayılan oyumun, geçerli sayılmasını; saygılarımla arz ve talep ederim.

İlgili yasa maddesine göre oy pusulası geçerli…

İlgili yasa maddesine göre, yerel seçimlerde muhtar adaylarına aynı zarftan birden fazla oy çıkması durumunda, oy pusulasının geçerli sayılması belirtiliyor. Yerel seçimler ile ilgili yasanın f bendinde, şu ifadeler bulunuyor:

“Yetkili seçim kurulları tarafından, gönderilen ve Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu filigranı bulunan oy pusulalarının arkasının sandık kurullarının ihmaliyle mühürlenmemiş olması.

Zarftan çıkan oy pusulalarında bir seçim türüne ait olanının geçersiz olması, diğerinin geçerli sayılmasını gerektirmez.”

HABER: Savaş ARI