Tüm Dünyada olduğu gibi Düzce'de de tarımın küresel ısınmadan ve kuraklıktan etkilendiğini ifade eden İl Tarım Müdür Vekili Ayhan Ünal, Düzce tarımını bütün yönleriyle ele aldı.

İlk olarak Düzce tarımının bu yıl bekleneni verip vermemesi konusuna değinen Ünal, “Sadece Türkiye'de değil dünyada global ısınmanın etkisi, artan nüfusun ihtiyaçlarının karşılanması neticesinde uluslar arası kuruluşların tümündeki sıkıntı, tarımda fiyatların yükselmesine neden oluyor. Dünyada açlık krizinin yavaş yavaş kendini göstermeye başlaması da bu durumun diğer bir etkeni konumunda yer alıyor. Bu anlamda Düzce özellikle ekolojisine ve toprak varlığından kaynaklanan bir avantaja sahip bir yerleşim yeri konumundadır. Düzce'nin yaklaşık 92 bin 920 dönüm toplam arazisi var.” ifadelerini kullandı.

Düzce'de tarımın sıkıntılarına da değinen Ünal, “ Tek sıkıntı Düzce'deki tarımın tamamen fındığa dayalı olmasıdır. Düzce'de 626 bin dönüm fındık arazisi var. Bu nedenle çiftçi tek bir ürüne bağlı kalıyor. Düzce'de tarım potansiyelinin daha sağlıklı kullanılması açısından tarımda çeşitliliği sağlamamız gerekiyor. Bu amaçla bu yıl çilek projesi yaptık. Önümüzdeki yıl da 15'yakın proje ile ve sadece İl Özel idaresi destekli projelerimizden kabul edilenleri uygulamaya koyacağız. Fındıkta bu yıl iyi bir verim yılıydı. Rekolte olarak 85 - 90 bin ton fındık bekliyoruz. Akçakoca'da yağış azlığından kaynaklanan sıkıntılar oldu ama diğer yerlerde durum iyi herhangi bir sorun yok. “ dedi.