Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), illerin on bin araç başına düşen kaza sayısını açıkladı. Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı verilerinden derlenen bilgilere göre, Türkiye'de 2013 yılında bir milyon 207 bin 354 adet trafik kazası meydana geldi. Meydana gelen kazalarda 3 bin 685 kişi hayatını kaybederken, 274 bin 829 kişi ise yaralandı. Türkiye'de on bin araç başına düşen kaza sayısı 90 olarak hesaplanırken, Bingöl 315 kaza sayısıyla ilk sırada, İstanbul 81 kaza sayısıyla son sırada yer aldı.

 

10 BİN ARAÇ BAŞINA 126 KAZA…

 


Düzce ise sıralamada 27. Sırada yer alırken, çevre iller arasında öne çıktı. Düzce’de on bin araç başına 126 kaza düştüğü belirlendi. Bu rakam Sakarya’da 118, Kocaeli’de 111, Bolu’da 96 ve Zonguldak’ta 77 olarak açıklandı. Öte yandan daha önce kaza rekortmeni olarak ilk sırada yer alan Düzce’de 2013 yılında da bin 42 kişi kaza kurbanı olmuştu. Trafikte arttırılan radar, hız, emniyet kemeri ve kask denetimlerine karşın Düzce’de kazaların önüne geçilemiyor.

 

KAZALARA DAVETİYE ÇIKARAN NEDENLER

 


Kazaların büyük bir bölümü sürücülerden kaynaklanırken, yolların durumu, alt ya da üst geçit olmayışı ve uyarı tabelası eksikliği gibi nedenler de kazalara davetiye çıkartıyor. Düzce'de son dönemde özellikle bisiklet ve motosikletlilerin karıştığı kazalarda artış gözlenirken, sürücülerin gerekli tedbirleri almadan yola çıkması can yakmaya devam ediyor. Bazı sürücülerin ters yönde ilerlemesi ve trafiği tehlikeye düşüren akrobatik hareketler kazaları arttırıyor, tüm uyarılara karşın kasksız şekilde araç kullanılması ise kimi sürücülerin hastanelik olması kimilerinin ise yaşamdan kopmasıyla sonuçlanıyor. Yine emniyet kemeri takma alışkanlığının hala üstenilen düzeyde olmadığı Düzce'de en çok kaza yaşanan adreslerin kavşaklar olması dikkat çekiyor. Şehir içerisindeki kavşakların yanı sıra yolu büyük ölçüde kaplamaları nedeniyle sık sık eleştirisi konusu olan D-100 Karayolu üzerindeki kavşaklar da Düzce'nin kara noktaları arasındaki yerini alıyor.

 

Yayaya çarpma sonucu kazalar en çok D-100 ve D-655 karayolunda meydana gelirken, bu kazaların temelinde karşıdan karşıya geçmek isteyen vatandaşların üst geçiti kullanmaması yatıyor.

 

ÇÖZÜM YOLLARI ARANMALI 

 

Tüm bu sorunlar ele alındığında Düzce'de trafik kazalarına karşı önlemlerin sadece emniyetin uygulamaları ve milli eğitim müdürlüğünün öğrencilere yönelik bilgilendirme seminerleri ile sınırlı kalmaması gerektiği görülüyor. Bilinçsiz sürücülerin kol gezdiği Düzce sokaklarında etkin trafik politikaları ile kazaların en aza indirgenmesi beklenirken, sosyal projeleriyle de destek sağlanması gerekiyor.

 

 Haber;S.KAŞKIR