Düzce'de hizmete giren bir işyerinden işyeri açma ve çalışma ruhsatı harcı alan Düzce Belediyesi bir süre önce yeni yazıhanelere kavuşturduğu taksicilerin bugüne kadar hiçbir ruhsat ya da izin almadığını tespit edince harekete geçti. Düzce Belediye Encümeni bünyesinde oluşturulan bir komisyonun yaptığı inceleme ve araştırmalar sonucunda T Plaka uygulamasıyla denetim altına alınan 350 taksiciye 10 yıl süreli “Ticari Taksi Çalıştırma Belgesi” alma zorunluluğu getirildi. Ancak bu yeni zorunluluk bedeli taksicileri ayağa kaldırdı. 10 yıl için istenen 10 bin TL'nin 4 ayda ödenmesi şartı koşan belediyeye tepki gösteren bir grup taksici, Azmimilli Mahallesi’nde toplandı. Bu bedeli 4 ay gibi bir sürede karşılayamayacaklarını belirten taksici esnafları mağduriyetlerini dile getirdi.

“Bütün haklarımızı alıyor”

2 yıldır taksicilik yapan Abdurrahman Ilgaz, “Bize gönderilen tebligatlarda Düzce’de çalışan tüm taksilere duraklarda işgaliye bedeli gibi 10’ar bin liralık bir bedel istiyor bizden. Sıkıntımız bu. Önümüze bir şartname konuldu. Orada bütün haklarımın sahibi belediye olarak gözüküyor. O çalışma bedelini ödedikten 10 yıl sonra başımıza ne geleceğini bilmiyoruz. Biz esnaf olarak zor bir dönemden geçmekteyiz. Öyle kayda değer bir para da kazandığımız yok. “Düzce çok büyümüş, taksi yetmiyormuş” diyerek basit sebeplerden dolayı ihaleyle 63 plaka satın alındı. Plaka sayısı 280’den 350’ye çıkarttılar. Bizim üzerimize yüklenme var.” dedi.

“Kaldırabileceğimiz bir rakam değil”

Zor şartlar altında çalıştıklarını ifade eden taksiciler, kendilerinden talep edilen miktarın fazlalığından yakındı. Ayrıca taksiciler, 10 yıllık şartnamenin süreci bittiğinde gelecekleri ile ilgili kaygılı olduklarını ifade etti. İsmet Atasaray adlı taksici “Bunlar bizim kaldırabileceğimiz rakamlar değil. Mesela bizim aracın trafik sigortası bin 500-2 bin civarı. Biz bunu zor ödüyoruz. 10 bin TL bizim kaldırabileceğimiz bir rakam değil. Biz de vermeyelim demiyoruz. Bir şoför esnafına bu kadar yüklenilmez. Bizim Düzce’de maalesef çok korsan çalışan arkadaşımız var. Bunu şikayet etmemize rağmen el atan yok. Belediye şoför esnafına fazla yükleniyor. Hiç ihtiyaç yokken 63 plaka daha sürüldü. Biz ekmek yiyemiyoruz. vicdanınız yok mu? Nasıl verelim bu parayı? Bırakım başka iş yapalım. Her yerde durak var. Marketin okulun servisi var. Taksi kültürü yok zaten Düzce’de. Hapçıyla otçuyla uğraşıyoruz akşama kadar. Böyle bir karar alınırken biraz vicdan olması gerekiyor. İnsan gelir bir duraklara sorar. Maalesef Ak Partili’yim ama çok üzgünüm.” dedi.

Basın mensuplarına açıklama yapan taksiciler, ardından korna çalarak alandan ayrıldı.

Belediye ödeme planını gözden geçiriyor

Öte yandan Düzce Belediyesi'nin gelen tepkiler üzerine ödeme planını gözden geçireceği öğrenildi. İlki peşin geri kalanı 3 taksit şeklinde ödenmesi istenen çalışma hakkı konusunda taksicilerle masaya oturularak karar verilmesinin gündemde olduğu edinilen bilgiler arasında...

Bilindiği gibi daha önce de Düzce’de uzak yerleşim alanlarının çoğalması, mahalle sayısının artması  bazı plakaların trafikten çekilmesini gerekçe gösterip ihaleye çıkan Düzce Belediyesi, 268 olan T plaka sayısını 350 yapmıştı.

Haber:S.KAŞKIR