Koçyazı Mahallesi’nde 100 yılı aşkın kandil geleneği devam etti. Kandil günü akşam namazını Koçyazı Mahallesi Cami’inde kılan mahalle halkı, ardından evlerinden getirdikleri pilav, tavuk, et ve ayranları caminin içerisine kurulan sofralarda ikram etti. Genç yaşlı 7’sinden 70’ine herkes beraberce aynı sofrada oturarak yiyeceğini içeceğini paylaştı.


Berat Kandili için akşam namazında buluşan cemaate Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş'te katıldı.  Akşam namazının ardından mahalle halkı aynı sofraya oturdu. Yapılan duayla  program son buldu. Cami cemaatinden olan ve doğma büyüme Koçyazı Mahallesinde yaşayan 80 yaşındaki İbrahim Kurt gelenek hakkında konuştu. „Biz her kandilde bir araya geliriz. Sadece mahalleli değil dışarıdan vatandaşlarda gelir soframızdaki yiyeceği paylaşırız. Eskiden diğer köylerden de gelenler oluyordu. Eskiden beri birlikteliğimiz çok şükür devam ediyor. Özellikle sofraya konulan pilav tüm mahallenin el birliğiyle hazırlanır. Herkes evindeki imkanlar dahilinde yapabildiği kadar yapar, camiye gönderir.

 

Aynı mahalle halkından cami cemaatinin bir diğer ismi Veysel Mısır'da çocukluk yıllarında camiye evden kaşıkla geldikleri söyleyerek anılarını anlattı. „Çocukken hep biraz fazla yiyelim diye kaşık getirirdik evden. O zaman bu imkanlar yoktu. Şimdi her şey bol. Temennimiz bundan sonra da geleneğin devam etmesidir.“dedi.

 

 Cami Müezzini Selahattin Yaman da geleneği anlattı. „Berat ve Regaip kandillerinde bir araya geliyoruz. Vatandaşımız evinde yaptığı pilavı camide paylaşıyor. Yılda iki kez yapıyoruz.Geleneğin sürmesi dileğimiz“ diyerek halkın ve gençlerin gösterdiği ilginin sürmesi temennisinde bulundu.

HABER;Y.SEVER