15 Temmuz’u unutmamak ve unutturmamak adına 15 Temmuz Diriliş Derneği tarafından düzenlenen “Direnişten Dirilişe 15 Temmuz Destanı” programına İstanbul’da darbeci hainlerle mücadele ederken gazi olanlar ile şehit düşenlerin yakınları katıldı. Hamit Şerifoğlu Ortaokulu Konferans Salonu’nda düzenlenen programda Düzce protokolü ile 15 Temmuz Gazileri Safiye Bayat, Can Cumurcu ile 15 Temmuz Şehidi Ufuk Baysan’ın Babası Ramazan Baysan ile Fatih Satır’ın Babası Turan Satır yer aldı.



15 Temmuz Diriliş Derneği Başkanı Ömer Tokgöz’ün okuduğu şiir ve konuşmasıyla başlayanprogram, Memur-Sen Konutları Camii İmam Hatibi Birol Uysal’ın Kuran’ı Kerim Tilaveti ile devam etti.

“FETÖ hainlerine dur demeyi bildik”
Düzce Valisi Zülkif Dağlı yaptığı konuşmasında yapılan anma etkinliklerinin önemli olduğunu belirterek o geceyi yaşayan şehit yakınları ve gazilere seslendi:

“Bunu yaşayan o duyguları tamamen yaşayan aslında sizlersiniz. Birkaç kelam edip o günü bizlere yaşatacak olan sizlersiniz. O duyguları ifade olacak olanlar da sizlersiniz. O gece çok önemli şeyler yaşandı. Allah’ın lütfu, cumhurbaşkanımızın feraseti, milletimizin dimdik ayağa kalkması ile biz bu FETÖ hainlerine dur demeyi bildik. Demokrasimize sahip çıktık.”

“Bundan sonra kimse böylesine rezil bir şeye kalkışmayacaktır”
“Biz bu vatanı yolda bulmadık” diyen Şehit 4.Sınıf Emniyet Müdürü Ufuk Baysan’ın babası Ramazan Baysan şöyle konuştu:

“Kendilerini çok akıllı sanan bir grup, çok kötü bir şekilde kalkışmaya teşebbüs etti. Kendilerini çok zeki, akıllı sanan bir takım alçak ve şerefsizler kalkıştılar ama bilmedikleri bir şey vardı ki kendilerinden çok daha zeki, çok daha akıllı memleketini, yurdunu seven milyonlarca yurttaş vardı. Aramızda bulunan misafirlerimizo geceyi birebir yaşadılar. Ben birebir yaşamadım ama evlat acısını yaşadım. Allah kimseye böyle bir acı yaşatmasın. Ben inanıyorum ki bundan sonra kimse böylesine rezil bir şeye kalkışmayacaktır. Bizler bu vatanı yolda bulmadık. Babalarımız dedelerimiz can verdi, kan döktü bize bıraktı. Biz de çocuklarımıza bırakacağız. Yeni nesil geçmişi çok iyi bilmeli.”



Tankın önüne duran kadın o geceyi anlattı
Boğaziçi Köprüsü’nde darbeci hainlerin bulunduğu tankın önüne geçerek hain kalkışmanın sembol isimlerinden olan Gazi Safiye Bayat o geceyi şu sözlerle anlattı:

“Ben Boğaziçi Köprüsü’nde, eşim, Çamlıca Gişelerinde, babam Kuleli Askeri Lisesi’nin arka kapısında, erkek kardeşimin biri Saraçhane’de, diğeri İBB’nin önünde, dayım bir arabayı zorla durdurarak havalimanına gitti. Kimse kimseyi aramadı sormadı, yönlendirildik. İşte bizler vatan deyince neye bürünüyoruz görsünler. Vatan deyince bizim kanımız durur. Bir bunları Allah’a inandığımız için ve geleceğimize nefes alınabilir, yeşillikler içinde bize ait topraklar bırakabilmek bizim amacımız.”

“Ben Boğaziçi Köprüsü’ne çıktığım anda gideyim anlayayım dertlerini istedim. Anlatmaya, anlamaya çalıştım, yaptıklarının yanlış olduğunu defalarca söylememe rağmen, sınırlarını aşmamama rağmen bana vurmaktan, tehdit edip hırpalamaktan ileri gidemediler. Ben köprüye ilerlerken tanktan ateş açtılar. Gittiğimde hain rütbelinin yanağımın üzerinden açtığı ateşten de nasiplenmedi bedenim. Anlatmama rağmen beni içeri alıp öldürmek istediler. Yapılan çatışmada da bacağımdan vuruldum.”



26 yaşında Borsa İstanbul’un önünde şehit edilenFatih Satır’ın babası Turhan Satır ve 15 Temmuz’da darbeci hainlerin kurşunlarıyla yaralanan Çengelköy Muhtarı Can Cumhurcu da o gece yaşananlarıadeta tekrar yaşayarakprograma katılanlarla paylaştı.







Yapılan konuşmaların ardından şehit yakınları ve gazilere çiçek ve hediye takdiminde bulunuldu.



Haber: Ö. YILMAZ