Düzce merkez Cumhuriyet Mahallesi’nde devam eden altyapı çalışmalarında Roma dönemine ait mezar çıktı. Belediyeye ait Yeypaş tarafından iş makinesiyle kanalizasyon çalışması yapan belediye ekipleri, 6 metre derinlikte bir insan kafatası ile yaklaşık 3 metre uzunlukta, 1 metre ene sahip üzeri kapalı taş kalıntıya rastladı.

 

Belediye işçileri çalışmaları durdurarak Müze müdürlüğüne haber verirken, olay yerine gelen polis ekipleri, çevrede güvenlik önlemi aldı. Gece boyunca her ihtimale karşı polis ekipleri nöbet tuttu.

Bu sabah saatlerinde Düzce İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nden yetkilerle birlikte yeniden çalışmaların başladığı bölgede kalıntıları çıkartmak için harekete geçildi. Yaklaşık 2 bin yıllık olduğu tahmin edilen mezar, polis nezaretinde toprak altından çıkarıldı.Belediyeye ait Yeypaş Firması tarafından yürütülen çalışmaların seyrini Yeypaş Genel müdürü Kenan Gökmen'e sorduk:


Gökmen “Bizimde çok fazla bilgimiz yok. Akşam rastlandı. Hemen müze müdürüne ve emniyete haber verdik. Tarihi bir mezar olduğu söyleniyor. Düzce belediyesinin açmış olduğu ihaleyi biz almıştık. Çalışmalarımız devam ediyordu. İnşallah kazı çalışmalarını etkilemez.”dedi.

Çalışmaların devam ettiği yerde mezarın çıktığı arsa sahipleri de şaşkındı.


Sabah saatlerinde başlayan ve heyecanla karşılanan kazı çalışmalarının öğlenden sonraki bölümünü Vali Ali İhsan Su ve Belediye Başkanı Mehmet Keleş nezaretinde devam etti



Vali Ali İhsan Su, çalışmaların devam ettiğini lahitin 2 bin yıllık olduğunun tahmin edildiğini belirterek, tarihi değerlerin en iyi şekilde korunması için gereken hassasiyetin gösterildiğini kaydetti:



Belediye Başkanı Mehmet Keleş'te “Uluslararası tarih ve Kültür Sempozyumunun başladığı güne rastlamasının bir başka anlamı olduğunu kaydederek” beklenmeyen bir bölgede bulunan tarihi lahit mezarın en iyi şekilde çıkarılarak koruma altına alınması için çaba sarf edildiğini kaydetti:


Belediyenin kanalizasyon çalışmaları esnasında bulunan Roma dönemine ait olan 2 bin yıllık lahit mezarın çıkarılması esnasında vali, belediye Başkanı, Garnizon Komutanı, Emniyet Müdürü, Kültür ve Turizm Müdürü, Konuralp Müze Müdürü başta olmak üzere alınan emniyet tedbirleri dikkatlerden kaçmadı.,



kazı çalışmaları esnasında İtfaiye Müdürülüğü'ne ait Kaza Kırım aracı da olay yerinde bekletildi. Çevreden çok sayıda meraklının dikkatlice takip ettiği kazı çalışmaları akşam saatlerinde mezarın açılması ve içinden kafatasıyla birlikte çıkan insan kemikleri ile “kandil” koruma altına alındı.

 

Haber; E.TAYHAN