Her yıl 21 Mayıs tarihinde geleneksel hale getirilen mevlid-i şerif ve Kur’an ziyafeti’nde bu yıl ilk kez Düzce merkeze bağlı Köprübaşı Ömerefendi Köyü seçildi. Daha önceki yıllarda Düzce merkez Cedidiye Camiinde tertiplenen anma programı bu yıl ilk kez Köprübaşı Ömerefendi Köyü’nde muhtarlık ve Düzce Adıge Çerkez Derneği tarafından ortaklaşa düzenlendi. Köprübaşı Camiinde tertiplenen Mevlid-i Şerif ve Kur’an-ı Kerim okunan geleneksel programa bu yıl yine Düzce’den ve ülkemizin bir çok ilinden davet edilen Hafızlar, Mevlidhanlar ve Diyanet İşleri Başkanlığı (DİB) ‘nda üst düzey yöneticiler ve bazı il müftüleri iştirak etti.

Diyanet İşleri Başkanlığı Atama Daire Başkanı Recep Sönmez, Yalova Müftüsü Turgut Açari, Diyanet İşleri Başkanlığı Riyad Din Ataşesi Ergün Yücel, Düzce Osman Kuyumcu Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdürü Varol Tayhan, Emekli İmam Hatip Hafız İlhan Tok, İlahiyatçı Yrd. Doç. Dr. Faruk Ermemiş, Emekli İlahiyatçı Ferit Yıldız, Emekli Müftü Mustafa Üskülüplü, Emekli Müdür İlahiyatçı İsmail Kiraz ve Düzce'nin saygın imam hatip ve hocaları da hazır bulundu.

Program hakkında açıklamada bulunan Düzce Adığe Kültür Derneği Başkanı Tarık Acaroğlu ve Köprübaşı Köyü Muhtarı Sedat Özbek; “Rus-Kafkas Savaşları, 1864 Çerkes Sürgünü, Balkanlar, Çanakkale, Yemen ve Türk Kurtuluş savaşında vatanları, özgürlükleri ve namusları için şehit olan atalarımızı anmak için geleneksel hale getirdiğimiz bu mevlidi düzenledik. Birbirinden değerli din görevlilerimiz davetimize icabet ederek bizleri onurlandırdılar. Cemaatin ve gençlerimizin ilgisi de bizleri memnun etti. Amacına uygun bir organizasyonla geçmişimize olan bağlılığımızı gösterdiğimiz ve şehitlerimizi andığımız için huzurluyuz” diyerek mevlidin gelecek yıllarda farklı köylerde düzenleneceğini belirttiler.

Mevlide katılan katılımcılardan Ersin Özen duygularını şöyle dile getirdi; “21 Mayıs 1864 tarihi Çerkesler için bir dönüm noktası oldu. Çerkesler, Rusya İmparatorluğu’nun uyguladığı yayılmacı politikaların bir sonucu olan savaşlarda yenilgiye uğradılar. 21 Mayıs 1864 tarihinde iki asır devam eden Rus-Kafkas savaşları Çerkeslerin mağlubiyeti ile sonuçlanınca, insanlık tarihi 1864 yılında Çerkes halkının %90’ının anavatanlarından sürülmelerine tanıklık etti. Bu sürgün sonucu olarak çok sayıda Çerkes ve Abaza da Düzce’yi mesken tuttu. Sürgün yollarında ve Türk Kurtuluş Savaşında yaşamlarını yitiren atalarımızın ruhlarını şad etmek için bu akşam Köprübaşı Köyündeydik. Düzenleyenlerden Allah razı olsun.”