Cumayeri’ne bağlı Hamascık köyünde suyu evlere pompalayan depoya  yaklaşık 20 bin TL elektrik faturası geldi. 93 abonenin bulunduğu köy de yalnızca 10 abone borcunu öderken 83 abone hala borçlarını ödemeye çalışıyor. Borcunu ödeyenler ve ödemeyenler olarak ikiye ayrılan köyde 3 aydır sular akmıyor.
Köy sakinlerinden İlhan Şahin, bazı köylülerin borçlarını kapattığını fakat birçok kişinin borcunu ödememesinden dolayı köyün su sıkıntısında olduğunu belirtti.
Şahin, “Yaklaşık 3 ay önce köyün suyunu karşılayan deponun elektrik faturası 16-17 bin lira geldi. Bu fatura sonrasında muhtar köylülerden tahsilat yapmak istedi. Fakat bazı köylüler bu parayı vermeyince faturayı da ödeyemediğimiz için sular kesildi. Vatandaşlar bazen kaçak su kullanıyorlar. Su kullandıkları içinde “bizim bu kadar borcumuz yok” diyorlar. “Muhtar ödesin” diyorlar. Köyden 10-15 kişi faturasını ödemeyi kabul ediyor. Fakat çoğunluk olan kesim faturayı ödemiyor ve sorun oluyor.” Diye konuştu.
Konu ile ilgili bilgi aldığımız Köy Muhtarı Hüseyin Güldalı ise, borçların tahsilatı için birkaç köyün biraya gelerek su birliğinin kurulması gerektiğinin ifade etti.

Güldallı, “Köyde bu su sorunu uzun bir süreden beri var. Vatandaşın evine gidiyoruz suyuna bakıyoruz ödemesi için fatura kesiyoruz. Fakat geçtiğimiz yıl fındık az çıktığı için vatandaşların cebinde para yoktu. Bu nedenle ödemeler sıkıştı. Köy kahvesinde oturduk köylüler ile bir araya geldik. Bu borcu nasıl kapatabiliriz dedik. Köylülerden 6 bin 500 lira alacağımız var. Bende köy muhtarı olarak 2 bin 500 lira verebileceğimi dile getirdim. Toplam 9 bin lira para oluyor. Geri kalan 7 bin liralık kesimi ise fındık zamanı bir şekilde halledeceğiz. Fakat bu tahsilat işleri biraz zor oluyor. Birkaç köy bir araya gelerek su birliği kurulması gerekiyor. Yoksa burada aynı sıkıntı ilerleyen zamanlarda tekrar gün yüzüne çıkacaktır. Köylülerden halen parayı toplamaya uğraşıyoruz. İnşallah yakın bir zamanda parayı toplayarak su sorununu çözeceğiz.” Şeklinde konuştu.

HABER: E.BEKTAŞ