Çanakkale Zaferimizin 101. Kuruluş yıldönümü çerçevesinde Düzce Üniversitesi Atatürk İlke ve İnkılapları Bölümü tarafından düzenlenen programa; Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sabit Dokuyan, Okutman Sibel Küçükkülahlı, Çanakkale Şehidimizin Torunu Fazlı Yangaz konuşmacı olarak katıldı.

Panel Başkanı olarak programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Yrd. Doç. Dr. Sabit Dokuyan, "101 yıl önce atalarımız çok büyük bir zafer kazandı.”dedi. Dokuyan,  “Çanakkale deyince aklımıza, gençliğini bu vatan için feda eden 18 yaşlarındaki atalarımız geliyor. Bugün burada atalarımızı anmak için toplandık. Üniversite gençliği olarak sizler can vermek yerine bilim üreterek vatanımıza hizmet edeceksiniz." dedi. Bir Çanakkale şehidi torununu Üniversitemizde ağırlamaktan gurur duyduklarını ifade eden Dokuyan, sözü panelistlere bıraktı.

Programın panelistlerinden Okutman Sibel Küçükkülahlı; Çanakkale Savaşlarının karada, denizde ve havada yapıldığını belirterek Çanakkale Zaferinin, Osmanlı ve Türk tarihi açısından çok önemli bir başarı olduğunu dile getirdi. İstanbul'un Çanakkale Savaşı ile ele geçirilmek istendiğine dikkat çeken Küçükkülahlı, düşmanın çok rahat bir şekilde Çanakkale boğazını geçerek İstanbul'a ulaşacağına inandığını, fakat Çanakkale'de ordumuzun müthiş savunması sonucunda istediklerini alamadığını sözlerine ekledi.

Düzce’den 341 şehit vardı

Çanakkale'deki vatan müdafaasında Düzce'den 341 kişinin şehit olduğunu söyleyen Okt. Sibel Küçükkülahlı, 19. Tümen Komutanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün verdiği kararlar ve aldığı inisiyatifler sonucunda savaşın seyrinin değişerek düşman ilerlemesinin durdurulduğunu ifade etti.

Çanakkale Şehidimizin Torunu Fazlı Yangaz, dedesiyle ilgili ailesinden duyduklarını konferansa katılan dinleyiciler ile paylaştı. "Dedem üç kardeşin en büyüğüydü. Sadece bir mektup aldık. O mektup da birliğine katıldığına dairdi." diyen Yangaz; dedesinin mektubunda annesine hamile olan ninesinden bahsettiğini söyledi.

Şehit Torunu Fazlı Yangaz, "Giyecekleri elbiseleri, yiyecekleri yemekleri, mataralarında içecek suları yoktu. Ama vatan için seve seve verecekleri bir canları vardı. Bu vatan ve siz gençlerin geleceği için her şeyden değerli canlarını feda ettiler." sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.

Panelin sonunda Rektör Yardımcısı  Prof. Dr. İlhan Genç, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Akkuş, Doç. Dr. Recai Özcan ve Yrd. Doç. Dr. Ali Ertuğrul, panelistlere teşekkür belgelerini takdim etti.

HABER;S.KAŞKIR