Bir çok yerde tarihi camiiler korunup kollanırken Beyköy Beldesi dahilindeki (Karaçalı) Çalıcuma Köyü'nde bulunan "350 yıllık Çalıcuma Camii bakımsızlık kurbanı... Düzceli Alim Zahid'el-Kevseri'nin çocukluk yıllarının geçtiği camiinin koruma altında olması yüzünden mi yoksa  vakıflara ait olması yüzünden mi kullanılmadığı bilinmiyor. Köylü 350 yıldır Cuma ve Bayram namazlarını bu camide kılıyor…


Bu camiide tam 350 yıldır ibadet yapılıyor. Köy içine ikinci camiinin yapılmasıyla birlikte de Cuma ve Bayram namazları bu camiide kılınıyor. Yeni adıyla Karaçalı, halk dilinde bilinen adıyla da     Çalıcuma Köyü'nde mezarlığın yanında bulunan tarihi camii yıkılmadan ve yok olmadan ilgi, sevgi ve onarım  bekliyor.



Tarihi Çalıcuma Camiini grüntülemek için gittiğimizde, sadece Cuma ve Bayram namazları için ibadete açılan camiinin normal namaz vakitlerinde kapalı olduğunu, köylünün beş vakit namazı Merkezde bulunan yeni camiide kıldığına şahit olduk:

Düzce Merkez Beyköy Beldesine bağlı, eski adıyla Çalıcuma yeni adıyla Karaçalı Köyü'nde tam 350 yıldır bu camiide ibadet yapılıyor. Düzceli Alim Zahid'el-Kevseri 'nin çocukluk yıllarının geçtiği Tarihi Çalıcuma Camii bakımsızlık ve onarımsızlık yüzünden adeta kendi haline terk edilmiş bir durumda eski minaresiyle birlikte tam 350 yıldır ayakta etrafa temaşayla bakıyor adeta... Yakınındaki asırlık siyah beyaz dut ağaçlarıyla sanki camiiyi korur gibi duran ağaçların gölgesinde yaşam mücadelesi veriyor tarihi Çalıcuma Camii...

            DÜZCELİ ALİM KEVSERİ BU CAMİİDE NAMAZ KILDI
Kapısı kapalı camii diğer camiinin İmam-Hatibi Nezih Bakkaloğlu Hocanın sayesinde açıyoruz.Camiinin içi nispeten dışından daha bakımlı bir görünüme sahip..Dışından bakıldığında tam bir harabe görüntüsü veren Camiinin içi ferahlatıcı bir güzelliğe ve estetiğe sahip. Ahşap yapı özelliğine sahip camiinin ikinci kat korkulukları ve Minberi de ahşaptan..Çalıcuma Camii İmam Hatibi Nezih Bakkaloğlu'na bu camiinin durumunu soruyoruz.:"Bu tarihi camii adına  sempozyumlar yapılan Düzceli Alim Zahidel Kevseri'nin çocukluk yıllarında eğitim öğretim gördüğü bir camiidir." diyen İmam Hatip Bakkaloğlu'nun bir hayli dertli olduğuna şahit oluyoruz.:

            CAMİİYİ KİMSEYE  YIKTIRMAYIZ
Emekli Çoğrafya Öğretmeni Necdet Yılmaz'da Çalıcuma Köyü'nde yaşayan camiinin tarihi konusunda ciddi bilgilere sahip olma özelliğiyle görüşlerine başvurduk. "Camiinin yıkılmasını isteyenler var" diyerek isyan eden Necdet Noca :"Bu camii 350 yıldır ayakta. Kimseye bu camiiyi yıktırmayız" diyerek başladığı konuşmasına "Bizim tarihi ve an'anevi bağlarımız ve geçmişimiz var.Buraıy öldürmeyiz" dedi:

Çalıcuma Camii dünyanın tanıdığı ve İslam Alemi'nin büyük değer verdiği Zahid'el-Kevseri'nin ibadet ve eğitim gördüğü bir camii ve tam 350 yıldır ayakta.Evet bu camii kurtarılmayı bekliyor. Bu tarihi camii, tarihi hüviyetini bozmadan  estetik özelliği ve güzelliği bozulmadan bir 350 yıl daha ayakta kalmayı özlüyor.

Haber:E.TAYHAN