1999 yılınde iki büyük depremle yıkılan Düzce'de o dönemde şehir merkezinde 2 kat olarak kararlaştırılan kat imar izni kısa sürede 3'e çıkmıştı. Depremin yarattığı yıkımın yıllar geçtikçe unutulması ile de yavaş yavaş 4 kat talebi dillendirilir olmuştu. Ve beklenen hamle 2014 yılının haziran ayında gelmiş, Düzce Belediye Meclisi uzun zamandır gündemde olan 4 kat uygulamasını onaylamıştı. Kararın meclisten geçmesiyle Düzce merkezde son zamanlarda binalarda hummalı bir çalışma göze çarpıyor.

4 katlı binaların sayısı artıyor


Düzce'de henüz kat imar izni 3 iken 4 kata imar yolu açıldığını haber alan çok sayıda müteahhit ve yapı şirketi projelerini o günün şartlarına uygun olarak değil 4 kata göre hazırlattı. 4 kata onay çıkmaması halinde yüzde 5 gibi yapı maliyeti kaybını göze alan bazı inşaat firmaları meclisten geçen kararla rahat bir nefes aldı. Buna bağlı olarak şu günlerde Düzce'de 4 katlı binaların sayısına yenilerini ekliyor.

Tehlike yaratır mı?


Öte yandan yeni yapılan binaların yanı sıra mevcut 2 ya da 3 katlı binalar için de belediyede imar izni talebi patlaması yaşanıyor. 4 kat izninden yararlanmak isteyen çoğu vatandaş belediyenin kapısını çalıyor. Ancak bu durum “2 ve 3 katlı olarak inşa edilen binalar kat artışını kaldırır mı?” sorusunu gündeme getiriyor. Bazı sivil ve siyasi toplum kuruluşlarını bu anlamda endişeye sürükleyen kararın ardından belediye ikinci bir karar almak zorunda kaldı.


Bu da binalarını daha önceden 3 kat projelendirmiş olanları zora soktu. Belediye meclisinin kararından önce binalarını 2 veya 3 kat olarak projelendirenlere 4 kat izni verilmemesi kararlaştırıldı.

 

 

 

 

 

 

 

HABER:C.ÜSTÜNER