Düzce'de kat imar izni 3 iken 4 kata çıkması şehir merkezinde inşaat patlamasına neden oldu. İmar iznini yolda olduğunu duyan müteahhit ve yapı şirketleri projelerini 4 kat üzerinden onaylattı. Ancak bu durum “2 ve 3 katlı olarak inşa edilen binalar kat artışını kaldırır mı?” sorusunu gündeme getirdi. Artan endişeler üzerine Düzce Mimarlar Odası Başkanı Eser Doğan Öztürk’ten görüş aldık. Öztürk, Daha önceden kat artımı olacağını duyanların proje değişikliğine giderek 4 kata uygun hale getirmesinin sağlam olduğu anlamı taşımayacağını söyledi.

 

Öztürk, “Teknolojimiz yeterli, yapılabilir. İyi kontrol ve ilave kat yapılabilir. Fakat burada önemli olan doğada her şey insan vücudundan alınmış. 40 yaşındaki birini futbol sahasında ne kadar koşturabilirsiniz? 20 yaşındaki gibi olamaz. 2 veya 3 katlı binanın üzerine yeni bir yük vermek ne kadar ayakta kalabilir? 4 kat yapılabilecek şekilde olanlarda sıkıntı olacağını düşünmüyorum.” dedi.

 

Yoğunluğunu taşıyacak bir Düzce oluşturmalıyız

 

Düzce Mimarlar Odası Başkanı Eser Doğan Öztürk, kat arttırımı ile ilgili yaptığı değerlendirmede çevre ve yolların bu orana göre düzenlenmesi gerektiğini ifade etti. Öztürk, “Düzce nüfusu hızla artan gelişen sanayileşen bir yer. Nüfusunuz artıyor. Yeni yapılaşmaya ihtiyaç olacaktır. Planlama hususunda yolların, yaya kaldırımlarının, eğitim tesislerinin, otoparkların hesaplanarak planlanma yapılmalı. Mevcut yapılaşmış bir alanda nüfus yoğunluğun kaldırmadığı bir yerde kat arttırımına izin veriyorsunuz alternatif üretmelisiniz. Nüfus yoğunluğunu taşıyacak bir Düzce oluşturmalıyız. Düzce’yi yaşanabilir bir kent haline getirmek adına planlama yapmak şart.”dedi.

Öte yandan Köprüdeki kot ayarı ve binalardaki kat artırımın Düzce’nin estetiğini bozduğu konuşuluyor.
Vatandaşlar köprülerin kazalara sebep olacağı endişesini taşırken, “Bunun hesabını kim” verecek? diye soruyor.

Haber; E.TAYHAN