Düzce'de son yıllarda populasyonu artan, başta tarla kenarlarında bulunan dut, söğüt, çınar, akçaağaç ve fındık olmak üzere çok sayıdaki bitki türü ile beslenen Amerikan Beyaz Kelebeğinin 2.dölüne karşı toplu mücadeleye başlatıldı.

 

63 Köy ve 1 Beldede

 

Düzce İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Harun Kabaoğlu, bu yıl 1. döle karşı 57 köy ve 1 Beldede 17 Haziran 2013 tarihinden itibaren toplu mücadele yapıldığını, yapılan mücadelenin Muhtarların ve çiftçilerin destek vermesi nedeniyle çok başarılı geçtiğini, bundan dolayı Amerikan Beyaz Kelebeği zararlısının 2. döl çıkışlarının geçen yıla göre azaldığını söyledi. Kabaoğlu, 11 ekiple, 1. dölde ilaçlama yapılmayan 6 yeni köyünde eklenmesiyle toplam 63 köy ve 1 Beldede 22 Ağustos 2013 tarihinden itibaren toplu mücadeleye başladıklarını dile getirdi.

 

İl Müdürü Harun Kabaoğlu, Müdürlük olarak köyün ortak alanları, tarla yolları ve araçların girebildiği ev bahçelerinde toplu mücadele yapacaklarını, yapılan bu mücadele çalışmaları sırasında çiftçilerimizin de kendi bahçelerini kontrol etmelerini istedi. Çiftçilerden yapraklarda Amerikan Beyaz Kelebeği larvası tarafından örülmüş ağlar ile karşılaştıklarında budama makası ile keserek imha etmelerini isteyen Kabaoğlu, İl veya İlçe Müdürlüklerine başvurarak reçete yazdırmalarını, reçete sonucunda yazılan ilacı alarak ilaçlı mücadeleye başlamaları gerektiğini söyledi.