Türk Nefroloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Kenan Ateş, derneğin araştırmasına göre, Türkiye’de erişkinlerin yüzde 15’inde çeşitli evrelerde kronik böbrek hastalığı belirlendiğini belirterek, "Bu oran, basit bir hesapla ülkemizde yaklaşık 7.5 milyon kronik böbrek hastası bulunuyor.”dedi.
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı öğretim üyesi Ateş, Şeker hastalığının böbrekleri etkileyen rahatsızlıkların en başında olduğunu anlattı,
Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de diyaliz veya böbrek nakline gerek duyan hastaların büyük bölümünde böbrek yetmezliğine tip-2 diyabetin yol açtığını anlatan Ateş, şunlara dikkati çekti:
"Tip-2 diyabet, özellikle 40 yaşından sonra ortaya çıkar ve her zaman fark edilemeyebilir. Kronik böbrek yetmezliği basit ve ucuz bazı idrar ve kan testleri kullanılarak erken saptanırsa önlenebilir veya ilerlemesi geciktirilebilir. Şeker hastalarının en az yılda bir böbreklerini kontrol ettirmeleri gerekir. 40 yaş üstü kişiler diyabet riskine karşı duyarlı olmalı ve kan şekerlerini belirli aralıklarla ölçtürmelidir."
Türk Nefroloji Derneğinin 23 ilde 10 bin 750 erişkinin katılımı ile yaptığı ve 2009 yılında sonuçlanan bir araştırmaya göre, Türkiye’de erişkinlerin yüzde 15.7’sinde çeşitli evrelerde kronik böbrek hastalığının belirlendiğini kaydeden Ateş, "Bu oran, basit bir hesapla ülkemizde yaklaşık 7.5 milyon kronik böbrek hastası bulunduğu anlamına geliyor" diye konuştu. Şeker hastalığının yanı sıra hipertansiyon, kalp-damar hastalığı, genetik faktörler ve ilerlemiş yaşın, kronik böbrek hastalığı için yüksek risk olduğunu bildiren Ateş, obezite, sigara, böbrek taşı, tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu, sık ağrı kesici kullanımı, bağ dokusu hastalıkları ve düşük doğum ağırlığının da ikincil risk faktörü olarak sayılabileceğini belirtti.