Düzce Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü Düzce genelinde faaliyet gösteren 894 işyerinde Düzce İşgücü Piyasasının Talep Boyutunu tespit edebilmek amacıyla İşgücü Piyasası Talep Araştırması yaptı. 2013 yılı 1.dönemini kapsayan araştırma, anket şeklinde firmalarla bire bir görüşülerek yapıldı. araştırma sonuçlarına göre Düzce'de her 100 işyerinin 24’ünde açık iş bulunduğu ve her 100 işyerinin 43’ünün eleman temin etmekte güçlük çektiği ortaya çıktı.
Anket sonuçlarına göre; Düzce genelinde bin 365 açık iş bulunduğu, açık iş oranının yüzde 4,84 olduğu, bir başka ifade ile Düzce’de her 100 iş kadrosundan 95’inin dolu, 5’ inin ise uygun elemanlarca doldurulmaya hazır olduğu belirlendi.

EN FAZLA AÇIK BU MESLEKLERDE:

Düzce'de açık işlerin en fazla olduğu meslekler ise; makineci (dikiş), seri üretim tezgâh operatörü, metal mamüller montaj işçisi, ütücü (tekstil), kalite kontrolcü (tekstil), unlu mamüller paketleme işçisi, kasiyer, depo hamalı, gazaltı kaynakçısı, garson (servis elemanı) meslekleri olduğu belirlendi.
Açık işler için aranan elemanların yüzde 70 ‘inin asgari eğitim düzeyine, yüzde 29 ‘unun lise altı eğitimine, yüzde 18 ‘inin lise eğitim düzeyine, yüzde 12 ‘sinin ise meslek lisesi eğitimine sahip olmasının yeterli olduğu belirlendi.

SIKINTI İŞ BEĞENMEME

İşverenlerin eleman temininde güçlük çekme nedenlerinin ise şu şekilde belirtildi: “ iş tecrübesine sahip elemanın bulunamaması, meslekle ilgili eleman bulunmaması, mesleğin gerektirdiği beceriye ve niteliğe sahip eleman bulunmaması, adaylar tarafından çalışma ve koşulların beğenilmemesi ve önerilen ücretin az bulunması olduğu ankete katılan işverenler tarafından dile getirilmiştir.”
Düzce Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Celil Kuzu yapılan İşgücü Piyasası Talep Araştırması verilerinin değerlendirilerek bu bilgiler ışığında çalışmalarını şekillendirdiklerini ifade ederek Düzce İli İş Piyasasını destekleyici, işsizliği azaltıcı çalışmalarını arttırarak sürdürdüklerini, bu kapsamda istihdama yönelik kurslar düzenlediklerini, diğer kurum ve kuruluşlarla ortak projeler geliştirdiklerini belirtti. 

Haber: S. KAŞKIR