Türkiye’de çok sayıda bulunan Abhazlar için Abhazya’dan ziyaretler gelmeye devam ediyor. Son olarak Geri Dönüş Bakanı Beslan Dgar, Cumhurbaşkanı Danışmanı Vladimir Zonteriya, Abhaz Federasyonu Genel Başkanı Atanur Aksoy ve Genel Başkan Yardımcısı Murat Gümüş 5 gündür Türkiye’de ziyaretlerde bulundu. İstanbul sonrası Düzce’ye de gelen ziyaretçiler, Düzce’deki Abhazlar’ın yaşadığı köylerde ziyaretlerde bulunacak.

“Yüzde 80’i topraklarından göç ötmek zorunda kaldı.”
150 yıl önce yaşanan savaş neticesinde göç yapıldığını anlatan Abhazya Geri Dönüş Bakanı Beslan Dgar şu ifadelere yer verdi:
“Bildiğiniz gibi 150 yıl önce bugünkü politik sebepler dolayısıyla kısaca söyleyecek olursak Kafkas Rus Savaşı nedeniyle birçok insanımız, kardeşimiz Türkiye’de yaşamaktalar. Tabi ki o gün yaşanan acıları böyle kısaca açıklamak pek mümkün değil. O kötü günler geçiren insanların bir kısmı göçtü geldi. Bazıları tamamen topraklarını kaybederek Türkiye’ye ve diğer ülkelere göçmek zorunda kaldılar. Tabi ki o gün ki şartlar altında toplam nüfusun yüzde 80’i topraklarından göç ötmek zorunda kaldı. Türkiye başta olmak üzere bu insanlar 55 ülkeye yayılmış şekilde yaşamlarını sürdürmekteler.”

“Bu ilişkileri daha da güçlendirmek istiyoruz.”
Abhazya’nın devlet tarihinin bin 200 yıl öncesine dayandığını belirten Cumhurbaşkanı Danışmanı Vladimir Zenteriya ise şu şekilde konuştu:

“Abhazya’nın kendi devlet tarihi bin 200 yıl geriye gidiyor. Kral Leon zamanında devlet yönetimi başlamıştır. Bizim tarihteki bağımsızlığımız olmasaydı savaşmamızı gerektirecek bir durum da olmazdı. Bu bizim haklılığımızı ortaya koyan bir şeydir. Dolayısıyla bizim halkımız, bağımsızlığımız için savaşmamız gerekiyordu. Bu yüzden kayıplarımız da oldu. türkiye’den de gelenler oldu. Bu yüzden Türkiye bizi tanımaktadır. Türkiye ile ciddi ilişki içerisindeyiz ve projelerimizle bu ilişkileri daha da güçlendirmek istiyoruz.”

Haber: M.AYDIN