ARAÇ SAYISI ARTIYOR AMA…


Düzce'nin önemli sorunlarından biri de trafik. Türkiye İstatistik verilerine göre; Bir önceki yıla göre Türkiye’de toplam taşıt sayısı yüzde 4,97 artarken, bu oran Düzce’de yüzde 7,73 olarak gerçekleşti. Sürücü ve motorlu araç sayısının hızlı arttığı Düzce'de bu durum trafik sorunlarının da daha artmasına neden oldu. Şehir merkezindeki dar cadde ve sokaklar, yoğun parklanma, kural tanımazlık Düzce’de olumsuz bir trafik portesi çiziyor! Özellikle şehrin göbeğinde çoğu cadde ve sokağa araç park edilmesi nedeniyle trafik altüst.


ARAPSAÇI GİBİ…


Artan araç sayısı karşısında alternatif çevre yollarının birçoğunun hala açılamamış olması nedeniyle şehir içi trafiği arapsaçı gibi! Trafikte altyapı eksikliğine bir de sürücülerin kural tanımazlığı ve denetimlerin yetersizliği eklenince trafiğin içinden çıkılmıyor.


Kırmızı ışık ihlali yapanlar, tek yönlü trafiğin aktığı caddelerde tersten girenler, boş bulduğu her kaldırımı araç parkı gibi gören kural tanımaz sürücüler nedeniyle Düzce’de yaşam, oldukça güçleşiyor.


OTOPARK RAĞBET GÖRMÜYOR


Düzce'deki park yeri sıkıntısını sona erdirmek için Düzce Belediyesi tarafından projelendirilerek halkın hizmetine sunulan Hacı Bayramzade Katlı Otopark’ı yeterli ilgili görmüyor. İstanbul Caddesi üzerinde İsmail Bayram döneminde son verilen ücretli parklanma Belediye başkanı Mehmet Keleş’in yeniden göreve gelmesiyle başlatıldı. Bu nedenle Düzce’de sürücülerin öncelikle tercihi İstanbul Caddesi üzerine yada bir çok noktada kurulan açık otoparklar oluyor. Ancak Düzce’de şehrin özellikle kilit noktalarında parklanmanın önüne geçilmesi için yer altı otoparkları gibi yeni alanlar gerekiyor.

 

 

KALDIRIMA DA PARK EDİLİYOR


Kimi sürücülerin 3 TL olan park ücretini vermemek için merkeze yakın arka sokaklara sağlı sollu araçlarını park etmesi de sıkıntı yaratıyor. İki aracın rahat yan yana geçebileceği yollarda bu parklanmalar nedeniyle tek araç bile geçmekte zorlanıyor. Merkezdeki okulların çıkış saatlerinde servis araçlarının yol boyunca öğrencileri almak için beklemesi de trafiğin kilitlenmesine neden oluyor. Çarşıdaki ara sokakların darlığına bir de sağlı-sollu parklanma eklenince adeta yollar geçit vermez hale geliyor. Hatta kaldırıma park ederek hem kural ihlali yapan hem de yayaların yürüme alanını dahi işgal eden sürücülere de Düzce'de sık rastlanıyor.


KURALLARI UYGULAYANDAN, VATANDAŞLARA KADAR…


Düzce’de bu “kural tanımamazlık” maalesef en üst yöneticilerinden, bizzat bunu denetimini yapanlara kadar bir çok kesimde görmek mümkün… işte bugün Düzce’de haber ekibimize takılan görüntülerden bazıları…

 


PROTOKOL ARAÇLARI KALDIRIMDA!


Trafik kurallarına, parklanmaya ve işgale sürücüler kadar, o kuralları koyan kurumlar dahi dikkatli hassasiyet göstermiyor. Geçtiğimiz haftalarda İstanbul Caddesi’nde Düzce Belediyesine ait bir minibüsün hem görme engelliler için yapılan bantlara hem de yeşil alanlara nasıl aracını park ettiğini görüntülemiştik. Aradan çok zaman geçmeden bugün benzer görüntüler yakaladık. Gaziler günü nedeni ile valiliğin düzenlediği yemeğe katılan bazı protokol araçlarının örnek olacakları yerde kural tanımamayı tercih ederek yayaların kullandığı kaldırımlara normalmiş gibi araçlarını park ettiğini görüntüledik..
Yine bir zabıta memurunun eski Akçakoca Caddesi üzerine kaldırımda bisiklet kullandığı objektiflerimize takıldı. Yayaların kullandığı kaldırımda yasak olmasına karşı resmi kıyafetli zabıta memurunun örnek olacağı yerde nasıl kuralları hiçe saydığı bir fotoğraf karesi ile belgelendi.


TABELA MI VAR? NEREDE…


İstanbul Caddesi Cedidiye ışıklarda bir müddet trafiği izlediğimiz esnada kameralara takılan kural tanımamazlık da kazaların nedenlerini gözler önüne serdi. Tek yön ve girilmez tabelasını umursamayan sürücüler kendi kurallarını kendileri koyarak trafikte tehlike saçıyor.

 

 

Mimarsinan Caddesi üzerinden sokağa giren araç sürücüleri zaman zaman istanbul Caddesi üzerinden gelen araç sürücüleri ile burun buruna geliyor. Tek yön ve girilmez tabelasını umursamayan sürücüler kendi kurallarını kendileri koyarak trafikte tehlike saçıyor.

 

 

 

 

KIRMIZI IŞIĞI TAKAN YOK
Yine İstanbul Caddesi üzerinde Cedidiye Camii önünde, hastane Caddesi üzerinde eski Kızılay kan merkezi kavşağı ile D-100 Karayolu Öztürkler Kavşağında birkaç dakikalık çekimimizde çok sayıda aracın kırmızı ışık ihlali yaptığını gördük.

 Düzce’de özellikle kavşak noktalarında meydana gelen ölümlü ve yaralamalı trafik kazalarının nedenleri, aslında birkaç dakikalık süren çekimizde ortaya çıkmış oldu.

Bir gün içinde süre gelen çekimlerimiz acı ama gerçek olan bir noktaya parmak bastı: Düzce’de sürücüler ne kırmızı ışığı ne tabelayı takıyor!

 

Haber: S: Kaşkır