Mera Islah ve Amenajmanı Projesi kapsamında yapılan çalışmalar sonucunda Cumayeri’ne bağlı Avlayan Köyü’nün merası düzenlenen törenle açıldı.

Mera açılış törenine, Düzce Vali Yardımcısı Hasan Bağcı, Çilimli Kaymakamı Mahmut Şener, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Çayır Mera ve Yem Bitkileri Daire Başkanlığı’ndan Fevzi Kaçar ve Gültekin Öçalan, idari amirler, akademisyenler ile Avlayan Köyü Muhtarı Mustafa Koz ve köy halkı katıldı.



“Mera alanları arttırılmalı”
Vali Yardımcısı Hasan Bağcı programda yaptığı konuşmasında; kendisinin de köy çocuğu olduğunu belirterek, “Hayvancılığın, çiftçiliğin nasıl yapıldığını çok iyi bilen birisiyim. Tarım ve hayvancılıkta önemli destekler verilmekte bunu daha da arttırmalıyız. Hayvanlarımızın daha organik yetişebilmeleri için meraların ıslah edilmek suretiyle mera alanlarının arttırılmasında büyük zaruret vardır. Hem fert olarak hem toplum olarak ekonomik ve sosyal yönden gelişebilmek için tarım sektörünün gelişmesi gerekir. Bu meramızın öncelikle sizlere, Düzce’mize ve ülkemize hayırlara vesile olmasını temenni ediyor; hayırlı, uğurlu olmasını diliyorum.” dedi.

“Hayvancılıkta maliyetlerin yüzde 70-75’ini yem maliyetleri oluşturuyor”
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Çayır, Mera ve Yem Bitkileri Daire Başkanlığı’ndan Fevzi Kaçar, ise hayvancılıkta maliyetlerin yüzde 70-75’ini yemin oluşturduğunu ifade ederek, “Kaliteli kaba yemin en ucuz, en kolay temin edildiği en önemli ve doğal kaynaklarımız çayır ve meralardır.” diye konuştu.

“1998 yılına kadar ciddi mera işgalleri oldu”
Toprağın ve tarımın öneminden bahseden Düzce İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Harun Kabaoğlu, “Mera Kanunu’nun yayınlanma tarihi olan 1998 yılına kadar ülkemizde ciddi mera işgalleri olmuş, ülkemizin mera varlığı 44 milyon hektardan 14-15 milyon hektara kadar düşmüştür. Kanunun yürürlüğe girmesiyle ülke genelindeki mera faaliyetleri artmış, tüm meraların tespit, tahdit, tahsis ve ıslah çalışmalarına hız verilmiştir.” şeklinde konuştu.

“20 köyde 10 bin 22 dekar mera alanı ıslah edildi”
Müdürlük olarak mera ıslahına büyük önem verdiklerini vurgulayan İl Müdürü Kabaoğlu, her yıl mera ıslah projeleri hazırlayarak bakanlığın onayına sunulduğunu, şimdiye kadar 20 köyde 10 bin 22 dekar mera alanı ile ilgili ıslah ve amenajman projesinin uygulamaya konduğunu belirtti. Bu kapsamda Avlayan Köyü Merası’nda ıslah ve gübreleme yapıldığını kaydeden Kabaoğlu, böylelikle ot kalitesinin yükseltilerek meranın açılışa hazır hale getirildiğini söyledi.

Avlayan Köyü Muhtarı Mustafa Koz ise 2011-2012 yıllarında köylerinde 600 büyükbaş hayvan olduğunu, şu an ise 290 hayvan kaldığını belirterek, devletin Genç Çiftçi Projesi ile vereceği destek ve bu meranın açılışıyla hayvan sayısının artacağını söyledi.  

“En Güzel Buzağı” yarışmasında
Daha sonra tören etkinliklerine geçildi. Merkez Işık İlkokulu folklor ekibinin gösterisinin ardından Avlayan Köyü “En Güzel Buzağı” yarışmasında buzağısı 1. olan Oktay Koz, 2. olan Mehmet Koz ve 3. olan Bayram Erçetin’e ödülleri Düzce Vali Yardımcısı Hasan Bağcı ve protokol üyelerince verildi.

Ardından tüm protokol üyelerinin katılımıyla meranın açılış kurdelesi kesildi ve yapılan ikramla tören son buldu.



Haber: C.ÜSTÜNER