Yıllardır Düzce'nin dava dosyası sayısında 1. bölgedeki Bolu'yu ikiye katladığı bilinirken son açılan mahkemeler ile birlikte Düzce Adliyesi'nin iş yükünün daha da artmasına bağlı olarak bölge sıralamasındaki yerinin değişmesi isteniyordu. Bölgesinde tek ikinci Bölge adliyesi olan Düzce’de nihayet birinci bölgeye geçiyor. Bugüne kadar yaptığımız çağrılar karşılık buldu.

BOZDAĞ GÜNDEME ALMIŞTI

Yıllardır 1. Bölgede yer alması gerektiği dile getirilen ancak siyasilerin takipsizliği nedeniyle hak etiği birinci bölgeyi Çorum gibi küçük bir adliyeye kaptıran Düzce adliyesini, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ Düzce ziyaretinden sonra yeniden gündemine almıştı.


Bakan Bozdağ, Valilik ziyaretinde “Onların bir kriterleri var. Düzce yeri ve özellikleri itibariyle her işte 1. Olmaya layık bir il. Dönüşte bununla ilgili bir değerlendirme yapacağım. Arkadaşlarımıza konuyu inceleteceğim.” demişti.


2014’ün son saatlerini yaşadığımız bugün müjdeli haber Baro Başkanı Ali Dilber’den geldi. Düzce Adliyesi'nin birinci bölge olması için çok çaba sarfeden ve hemen hemen her konuşmasında gündeme getiren Baro Başkanı Ali Dilber, konunun önümüzdeki hafta HSYK’da görüşüleceğini belirtti.

DÜZCE’MİZ 1. BÖLGE OLMA YOLUNDA

Dilber, “2014 yılının son gününde Düzce ilimizdeki merkez adliyemizin bölgemizin 1. bölge olmasını ben ısrarla hep söylüyordum Bu konuda tarafımıza gelen bir bilgiye ki bu kesin bir bilgi, Bakanlıktan olumlu görüşle HSYK' ya geçen bu konu önümüzde ki hafta HSYK'da konuşulacak, tartışılacak ve inşallah Düzce’miz 1. bölge olma yolunda.” dedi.


Düzce Adliyesi’nin 1. Bölge olmasıyla daha tecrübeli ve kıdemli hakim ve savcların Düzce’ye geleceğini belirten Dilber, Düzce’nin bunu çoktan hak ettiğini söyledi.

Dilber, “Sayın Başsavcımızın iki tane vekili olacak, işleyişin daha kolay ve hızlı olacağını düşünüyorum. Bolu’dan Düzce adliyesi işleyişi olarak her bakımdan gerek hakim ve savcı meslektaşımız gerekse dosya açısından önde. Düzce çoktan hak etmişti. Coğrafi olarak Ankara’dan bu tarafa Bilecik hariç bizden başka ikinci bölge yoktu. Düzce hak ettiği noktada 1. bölge olma yolunda inşallah önümüzde ki hafta bu müjdeli haberi alacaktır.” ifadelerini kullandı.

 

1. Bölge olmak ne sağlayacak?

 

Bolu, Sakarya ve Kocaeli gibi komşu illere 1. bölgede yer almaları nedeniyle görevde en az 8 yılı doldurmuş olan hakim ve savcılar atanırken 2. bölgede olan Düzce'ye ise yeni mesleğe başlayan hakim ve savcıların ataması yapılıyordu. Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu tarafından 2. bölge statüsüne göre atama yapılan Düzce'nin 1. bölgeye alınması halinde ise en az 8 yıl tecrübesi olan hakim ve savcılar Düzce'de işbaşı yapacak.

 

Haber; S.KAŞKIR