Düzce Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nün başvuru sahibi olduğu “Doğu Marmara’da Afet Yönetimi” yenilik transferi projesi tanıtım toplantısı yapıldı.

248 bin 759 Avro bütçeli projede, Doğu Marmara Bölgesinde tüm illerin Afet ve Acil Durum Müdürlüklerinin yanı sıra Bolu İzzet Baysal üniversitesi ve AKUT Arama Kurtarma Derneği deyer alırken, projenin yurt dışından 2 ortağı bulunuyor.

Proje Tanıtım toplantısında konuşan Düzce Valisi Adnan Yılmaz, geçmişte Doğu Marmara Bölgesindeki illerde acı tecrübeler yaşandığını hatırlatarak afet olmadan önce tedbirler almanın önemini vurguladı.

Adnan Yılmaz,” Afet olmadan önceden meydana gelebilecek zararları önleyecek veya en aza indirecek önlemlerin alınması, afet ve acil durumlarda etki müdahale ve koordinasyonun sağlanması ve afet sonrasında iyileştirme çabalarının bir bütünlük içerisinde yürütülmesi önem arz etmektedir. Önlem alma ve zarar azaltma kültürünü toplum içinde geliştirmek, eğitim faaliyetlerini hızlandırmak, farkındalık yaratmak bilinçlendirmek, modern teknolojiden ve iletişim teknolojilerinden azami derece yararlanmak, yerel bölgesel ve uluslar arası ölçekte işbirliğini geliştirmek sürdürülebilir kalkınma sistemini hayata geçirebilmeye yönelik çalışmalar öncelikli hedeflerimizdir.”dedi.
 Vali Yılmaz, 2 yıl sürecek olan projenin afet yönetimi ve koordinasyonu konusunda Türkiye’de diğer bölgelere örnek olacağını söyledi.

Bolu Valisi İbrahim Özçimen konuşmasında  “Afetlerle ilgili yapılması gereken en önemli şey sağlam binalar yapmak . Böylece depremler hiç olmamış gibi etkilenmemek.”dedi.

 “Devletin en birinci görevi bunu sağmaktır” diyen Vali Özçimen,”Kontrol mekanizmasını çok iyi işletmek. Binaları sağlam yapmaktır. 99 depremleri de bize bunu öğretmiştir. Hiç Afet olmasın, olursa da hayatımız olumsuz etkilenmesin.”ifadelerini kullandı.

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Fuat Oktay ise geliştirilen projelerle deprem riskleri ve etkileri en aza indirmek için 2013 yılını bilinçlendirme yılına dönüştüreceklerini söyledi.

“Doğu Marmara’da Afet Yönetimi” yenilik transferi Projesi’nin sağlıklı yürütülebilmesi için gerekli desteği vermeye hazır olduklarını ifade eden Oktay, “ İllerimiz yalnız değiller. Önceden koordinasyonsuzluk eksiklikleri yaşanmasın. Her ilimizin her bireyin elini taşın altına koymalı. Bu tür projelerin artması ve diğer illere farkındalık yaratmasını diliyorum.”diye konuştu.
Düzce İl Afet ve Acil Durum Müdürü Ali Kartal, 2 yıl sürecek projenin hayırlı olmasını dilerken, bugüne kadar yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.Konuşmaların ardından projenin yabancı ortakları sunum yaptı.
“Doğu Marmara’da Afet Yönetimi” yenilik transferi projesi nedir?
Proje ile Doğu Marmara’da afet yönetiminin mevcut durumun değerlendirilmesi, Eğitim Müfredatının düzenlenmesi, İlgili Kurumların Kurumsal açıdan değerlendirilmesi, ihtiyaçların ve kurumlar arasındaki boşlukların tespit edilmesi, standart bir eğitim müfredatın geliştirilmesi, proje ortakları arasında işbirliğinin geliştirilmesi, felaketlere yönelik kaynak planlamasının yapılması amaçlanıyor.

Ayrıca Projenin yabancı ortakları tarafından 3D modelleme eğitimi verilecek. Bu modelleme eğitimleri esnasında muhtemel afetlerin etkileri bilgisayar ortamında görülecek.

Haber; S. KAŞKIR